Slachtoffers van Q-koorts doen massaal een beroep op het geld dat het kabinet voor hen heeft vrijgemaakt. Inmiddels hebben al 1550 mensen zich gemeld voor de regeling. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd bij het ministerie.

Q-koorts-patiënten en nabestaanden komen in aanmerking voor een eenmalige vergoeding van maximaal 15.000 euro, maar dat bedrag lijkt lager uit te vallen nu steeds meer mensen zich melden. Strikt genomen is het beschikbare geldpotje met 1550 claims al leeg. En dat terwijl de inschrijvingstermijn voor het geld pas over zes weken sluit. In totaal heeft de regering een bedrag van 14,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit bedrag wordt gelijk verdeeld over de toegewezen aanvragen, ongeacht het aantal claims.

Lees ook

Kritiek

Het geld is nadrukkelijk niet bedoeld als compensatie, maar als "gebaar van erkenning" en "tegemoetkoming". Dat benadrukte minister Bruno Bruins (VWS) eerder; de staat erkent namelijk geen aansprakelijkheid.

Er is al jaren veel gesteggel over. Veel patiënten en nabestaanden voelen zich door de overheid afgescheept en in de steek gelaten. Er is veel onvrede over het feit dat de regeling zo lang op zich liet wachten, terwijl de boeren destijds direct zijn gecompenseerd voor de schade.

"De regering is dan wel een belofte nagekomen, maar onder de slachtoffers zit nog altijd veel frustratie. De boeren zijn schadeloos gesteld maar voor de slachtoffers van Q-koorts is maar een fractie van dat bedrag beschikbaar gesteld." vertelt Bert Brunninkhuis van patiëntenvereniging Q-uestion en zelf ook slachtoffer van Q-koorts. Brunninkhuis liet professionele schadeberekeningen maken door een onafhankelijke partij om aan te tonen dat de daadwerkelijke schade velen malen hoger ligt dan 15.000 euro. Voor zes fictieve patiënten verschenen bedragen die variëren van een kleine 200.000 euro tot bijna 800.000 euro.

Q-koortspatiënte: 'Elke dag een kater'

Sanne van Herp weet als geen ander hoe groot de financiële gevolgen van de ziekte kunnen zijn. Ze is moeder van een dochtertje en heeft een goede baan in de zorg als ze uit het niets gezondheidsproblemen krijgt. Ze is constant moe en heeft pijn. Ondanks de aanhoudende klachten werkt ze al die jaren gewoon stug door. De diagnose Q-koorts komt pas jaren later. Maar nu gaat het niet meer en zit ze ziek thuis. "Ik heb het vermoeidheidssyndroom. Dat betekent dat ik al moe ben als ik opsta. Alsof je een enorme kater hebt. Ik voel me energieloos, heb veel last van hoofdpijn en ook is mijn longinhoud geslonken."

Of Sanne überhaupt in aanmerking komt voor het Q-koortsgeld is nog maar de vraag. In de voorwaarden staat dat je in de periode van 2007 tot en met 2011 besmet moet zijn. Maar, zoals waarschijnlijk veel meer patiënten, is het voor Sanne lastig om de datum van haar besmetting hard te maken. "Ik betwijfel of ik ooit geld krijg." Maar voor Sanne is het niet alleen een financiële kwestie. "Wat ik mis van de overheid is erkenning, dat ik en met mij al die andere patiënten blijvend ziek zijn. Wij krijgen ons leven niet meer terug."

Aantal sterfgevallen loopt nog op

De uitbraak van Q-koorts ontstond in 2007 op een geitenboerderij in Herpen. Het werd de grootste Q-koortsepidemie ooit ter wereld. Volgens schattingen zijn in de eerste drie jaar ruim 45.000 mensen besmet geraakt met het virus. Q-koorts was toen nog vrij onbekend. Maatregelen om de ziekte te bedwingen bleven lang uit en zo kon de uitbraak uitgroeien tot de grootste ter wereld. Bij de uitbraak van Q-koorts tussen 2007 en 2011 werden 50.000 schapen en geiten geruimd.

In Nederland sterven ook nu nog patiënten aan de infectieziekte. In de afgelopen twee jaar gaat het om 21 sterfgevallen. Dat brengt het officiële aantal van dodelijke slachtoffers inmiddels op 95. In werkelijkheid ligt het aantal slachtoffers waarschijnlijk nog hoger.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.