Griekenland heeft vlak voor het aflopen van het huidige steunprogramma een nieuw verzoek gedaan voor een tweejarig steunpakket dat moet lopen via het Europees noodfonds ESM. De schuld zou geherstructureerd moeten worden.

Dat heeft het kantoor van de Griekse premier Tsipras vanmiddag bekend gemaakt. Volgens Athene blijft Griekenland aan de onderhandelingstafel en zal tot het laatste moment worden gezocht naar een oplossing van de schuldencrisis.

De eurogroep buigt zich vanavond om 19.00 u in een telefonische vergadering over het Griekse voorstel.

Juncker

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, had eerder vandaag nog een laatste aanbod gedaan aan Griekenland voordat een deadline voor een deal met de schuldeisers vandaag afloopt. Het was nog onduidelijk hoe de Grieken hierop gereageerd hadden.

Referendum

Tsipras dreigde gisteravond nog af te treden als de Grieken volgende week ja stemmen in het referendum dat de Griekse regering heeft georganiseerd. Tsipras hoopt op een nee-stem, om zo een sterkere positie te hebben in de onderhandelingen met de schuldeisers.

Hoe verloopt de campagne in aanloop naar het referendum? Verslaggever Tom van 't Einde is in Griekenland. Hij ging mee met een campagne van regeringpartij Syriza die mensen op straat probeert te overtuigen om nee te stemmen.

Radioverslaggever Laura Kors is deze hele week op het Griekse eiland Corfu, een geliefde bestemming voor vakantiegangers. Hoe is de stemming op het eiland en wat vinden de Grieken er nou eigenlijk zelf van? 

Ook verdienen er veel Nederlanders hun brood in Griekenland, met name in het toerisme, we nemen een kijkje bij deze ondernemers en vragen ze hoe zij deze crisis beleven en wat hun verwachtingen zijn voor de toekomst.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.