Griekenland houdt de adem in nu het crisisoverleg van gisteravond in Luxemburg op niets is uitgelopen. Door de onzekerheid halen Grieken hun geld van de bank. Er zou al zo'n twee miljard euro van rekeningen zijn gehaald in slechts een paar dagen tijd.

De top van de ECB hield een telefonisch spoedberaad over de situatie om te bepalen of er noodsteun aan de banken kan worden verleend. De ECB houdt zich vooralsnog op de vlakte over de uitkomst van dit overleg.

De spanning loopt verder op. Al zegt de de Griekse premier Tsipras dat er een oplossing komt voor de problemen. Het overleg met de ministers van Financiën van de Eurogroep mislukte gisteren. Maandagmiddag zullen onderhandelingen worden hervat. Tsipras juicht dit toe. De premier heeft te kennen gegeven overleg te willen op het allerhoogste niveau over de Griekse problemen. Gisteravond werd door een grote groep Grieken gedemonstreerd voor de Europese Unie. Ze zijn bang dat het land uit de Euro gaat. 

Tot maandag rest de Grieken niets anders dan afwachten. Het lijkt schijnbaar rustig in de straten van Athene, er zou geen sprake zijn van een echte 'bankrun'. De Nederlandse ondernemer Laurens Hartman volgt de situatie vanuit Noord- Griekenland. Hij merkt vooral gelatenheid onder de mensen die hij spreekt. Mensen wachten op een oplossing, tot die tijd durven ze eigenlijk geen grote bedragen uit te geven uit angst dat het straks veel minder meer waard is. "Alles staat hier stil", zegt Hartman. 

Hoe komen de Grieken door tot maandag? EenVandaag verslaggever Tom Van 't Einde doet vanuit Athene verslag. Verder in de uitzending: ondernemer Laurens Hartman, Ger van der Vaart van All Transport, een transportbedrijf dat zich voor 100% richt op de Griekse markt. Ook spreken we met onze vaste economisch commentator Martin Visser van de Financiële Telegraaf.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.