Als het aan de gemeente Ede ligt is Nederland binnenkort weer een themapark rijker. Ze zetten vol in op de komst van wat zij de 'World Food Center Experience' noemen: een belevenispark over voedsel. Maar die investering is niet zonder risico's.

De gemeenteraad van Ede heeft besloten om naast de investering van 6 miljoen euro nog eens 26 miljoen te lenen aan de exploitant. Met deze lening staan de investeringen met gemeenschapsgeld straks op 50 miljoen. Eerder stelde de provincie Gelderland al 17 miljoen euro beschikbaar. Het Rijk overweegt een bijdrage van 5 miljoen euro. Een exploitant van het voedselthemapark is nog niet gevonden.

Een belevenis

In de leeggevallen Mauritskazerne aan de rand van Ede moet de 'World Food Center Experience' in 2022 haar deuren openen. Volgens wethouder Leon Meijer wordt het themapark een aanjager voor de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Food Valley. Food Valley is een samenwerkingsverband tussen onder andere de gemeente Ede, Veenendaal en Wageningen. Critici vragen zich af of het park wel kans van slagen heeft.

Het themapark moet een belevenispark worden voor kinderen, ouders en grootouders. Er komt een 3D-theater, winkeltjes en als klap op de vuurpijl: een pizzamachine à la Willy Wonka. Aan het einde van de 'experience' komt daar een pizza uit rollen. "Met hun favoriete ingrediënten én een bloemkoolbodem, want dat is gezond", zegt Meijer.

Wethouder Leon Meijer over wat het nieuwe voedselthema-park in Ede gaat bieden.

Overname voor een schijntje

Jaarlijks moet het themapark 330.000 bezoekers trekken, met een ondergrens van minimaal 245.000. Lukt dat niet, dat wordt er verlies geleden. Hans van Driem, voormalig pretparkondernemer van onder andere Walibi, vindt deze prognoses veel te positief. Met name de eerste jaren voorspelt hij grote aanloopverliezen.

"Het eerste jaar komen er waarschijnlijk rond de 180.000 bezoekers. Ik geef het park dan ook niet meer dan 5 tot 10 jaar. Daarna blijft de gemeente enkel met de gebouwen zitten. Ongetwijfeld staat er dan een ondernemer op om het park dat nu 60 miljoen kost voor 10 miljoen over te nemen. En dan gaat het winst maken pas beginnen."

Volgens pretparkondernemer Hans van Driem moet de politiek eerlijker zijn over de gok die het neemt bij dit soort investeringen.
info

Bezoekersaantallen experiences

De Gemeente Ede verwacht dat er jaarlijks 330.000 bezoekers komen naar het nog te openen World Food Center Experience. Dat is een behoorlijke opgave. Ter vergelijking: het populaire Beeld en Geluid trekt jaarlijks 200.000 bezoekers, waarvan zo'n 30.000 in de laatste week, wanneer de Top2000 daar wordt uitgezonden. Het drukbezochte Amsterdamse NEMO trekt jaarlijks zo'n 600.000 bezoekers, de toeristische Heineken Experience meer dan een miljoen.

Flevohof

Van Driem was eerder betrokken bij Flevohof, een agrarisch themapark dat gelijkenissen vertoont met de plannen in Ede. Dit themapark ging in 1991 failliet maar werd overgenomen en tot een succes gemaakt: Walibi Holland.

"De politiek doet graag twee proppen in de oren als je met dit soort kritiek komt. En uiteraard zijn alle plannen ook goed doorgerekend. Maar als je naar het totale plaatje kijkt zie ik niet in hoe dit een succes gaat worden." Van Driem mist de wow-factor: "Where is the meat?", zegt hij. "Bij de Heineken Experience komt iedereen ook voor de drie biertjes op het eind."

Mauritskazerne Ede
Bron: EenVandaag
De Mauritskazerne in Ede waar het nieuwe voedselthemapark haar deuren moet openen.

Lees ook

Nu 10 miljoen tekort op zorgbegroting

De gemeente Ede heeft jaarlijks een tekort van 10 miljoen euro op de zorgbegroting. Moet een gemeente dan wel in zo'n tientallen miljoenen euro's kostend prestigeproject stappen? Wethouder Meijer vindt dit appels met peren vergelijken.

"Van de 6 miljoen die wij als gemeente nu investeren kan ik voor twee weken de zorggelden in Ede betalen. Het gaat om een eenmalige investering van 6 miljoen. De lening van 26 miljoen wordt gewoon afbetaald en als daar onverhoopt toch problemen mee komen, dan vallen de gebouwen gewoon weer terug aan de gemeente. Daar zit geen risico."

TV-reportage over het nieuwe voedsel-themapark dat in Ede komt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.