80 procent van de goede doelen ziet de inkomsten teruglopen door de coronacrisis, zo blijkt uit een intern onderzoek van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. Het gaat om tientallen miljoenen euro's, maar dat kan snel oplopen tot honderden miljoenen.

De misgelopen miljoenenbedragen hebben grote consequenties: 77 procent van de goede doelen geeft aan dat de werkzaamheden onder druk staan. Ze verwachten op korte termijn minder hulp te kunnen verlenen aan kwetsbaren in Nederland en in ontwikkelingslanden.

Onderzoek naar ziekten ligt stil

Ook sommige onderzoeken naar ziekten liggen stil. KWF Kankerbestrijding laat ons weten dat een aantal lopende onderzoeken naar kanker is stopgezet.

Doordat collectes en straatwervingen niet door kunnen gaan, lopen goede doelen veel inkomsten mis. Daarnaast zijn grote acties als Alpe d'Huzes en Tour du ALS geschrapt, zetten sommige bedrijven sponsorbijdragen stop en lopen giften en donaties terug.

Lees ook

'Tijdelijke contracten worden niet verlengd'

In totaal schat Goede Doelen Nederland dat de inkomsten met 10 tot 30 procent zullen dalen ten opzichte van vorig jaar: "Ik denk dat niemand aan de gevolgen van corona ontkomt. Dat geldt ook voor goede doelen", zegt directeur van de brancheorganisatie Margreet Plug.

67 procent van de goede doelen verwacht dat de crisis ook personele consequenties heeft. Plug: "Tijdelijke contracten worden niet verlengd, de flexibele schil afgebouwd, zzp-opdrachten stopgezet en openstaande vacatures niet ingevuld."

Videobellen met CliniClowns

Toch maken de goede doelen er het beste van, ziet Plug. Ze verwijst naar de virtuele wandelingen die Natuurmonumenten organiseert, videobellen met CliniClowns en de telefonische hulplijn van het Rode Kruis.

"Door dit soort creatieve initiatieven proberen ze ook in deze tijd van waarde te zijn voor de samenleving."