Hij is woedend: op de media, het politieke establishment en op zijn tegenstanders. De Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich (bijnaam: Nuclear Newt) scoort enorm met zijn ongepolijste optredens in de verkiezingscampagne.

Gingrich raakt een gevoelige snaar bij rechts Amerika. Zijn uitvallen naar pers en politiek leverde hem vorige week tijdens de voorverkiezing in South Carolina een onverwachte overwinning op. Morgen strijden Gingrich en de gedoodverfde Republikeinse kandidaat Mitt Romney om de overwinning in Florida.

Waarom slaat Gingrich’s woede zo aan bij de Republikeinse kiezers? En wat zegt zijn populariteit over de verdeeldheid van de Republikeinse partij? EenVandaag spreekt met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Amerikanist Koen Petersen. Wordt Gingrich de redder van rechts of zal hij de Republikeinse partij ten gronde richten?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.