De uitgestoten ultrafijnstof rondom Schiphol is schadelijker voor de gezondheid dan werd gedacht. Vooral kinderen en jongvolwassenen lijden eronder. Experts vinden dat Schiphol drastische maatregelen moet nemen.

Ultrafijnstof is een vorm van luchtvervuiling die in fijnstof zit, maar nog vele malen kleiner is. Het is onmogelijk om het met het blote oog te zien. Onderzoek van het RIVM, de Universiteit Utrecht en het Academisch Medisch Centrum wijst op de schadelijke gevolgen ervan.

Meer dan longklachten

De deeltjes zorgen voor een verminderde longfunctie en kunnen ook longkanker veroorzaken. Toch worden de gezondheidsrisico's ervan vaak onderschat, vertelt longarts Hans in 't Veen. "Ultrafijnstof is een grote onbekende. Maar hoe kleiner de deeltjes zijn, hoe meer ze ook door kunnen dringen in je lichaam."

Want het blijft niet alleen bij problemen met de longen. "Ze gaan ook door de bloedbaan. Het wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten en zelfs dementie. Ook kan het doordringen in een ongeboren kind."

Lees ook

'Schokkende cijfers'

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat rond Schiphol vijf keer meer ultrafijnstof in de lucht zit dan gemiddeld. Directeur Sijas Akkerman van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland zit erg goed in het onderwerp, maar noemt de cijfers toch schokkend. "De concentraties zijn veel hoger dan berekend en verteld door Schiphol."

Het onderzoek werd onder andere uitgevoerd op scholen in de omgeving van Schiphol, zoals de Oranje Nassauschool in Badhoevedorp. "Ik heb soms wel last van vieze lucht", zegt een van de leerlingen daar, die astma heeft. Toch merkt ze niet dat haar klachten erger zijn op de plek waar ze woont.

Veel gesport

Bert Verkade, oud-directeur van de school, vond het destijds belangrijk dat zijn school aan het onderzoek meedeed. De resultaten stellen hem nu gerust: het RIVM zegt dat er niet direct reden is tot paniek. "Ik vind de kinderen in Badhoevedorp ook heel levenslustig en vol energie. Er wordt veel gesport. Als ze een beperkte longcapaciteit zouden hebben, zou dat tot problemen moeten leiden."

Reportage: verslaggever Laura Kors is op de Oranje Nassauschool in Badhoevedorp en vraagt naar het onderzoek waar de leerlingen aan meededen.

Schiphol moet maatregelen nemen

Longarts In 't Veen vindt het niet verstandig om hierdoor gerust te zijn. "Het doet me denken aan de Amerikaanse president die zegt: global warming bestaat niet, want ik had het vandaag koud. Je hebt hier een helikopterview nodig, om de negatieve gevolgen op de lange termijn te kunnen zien."

Ook Sijas Akkerman vindt dat het probleem niet moet worden onderschat. De Natuur en Milieufederatie Noord-Holland zal Schiphol dan ook om actie vragen. "We gaan oproepen om geen oude, vervuilende vliegtuigen meer te gebruiken, te stoppen met vliegen over dichtbevolkte gebieden zoals Badhoevedorp, Aalsmeer, Uithoorn. Ook kan Schiphol niet verder groeien." Op het laatste punt durft hij nog verder te gaan. "Gecombineerd met factoren als klimaatverandering, kan je niet anders constateren dan dat Schiphol zelfs moet krimpen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.