Brengt de executie van Saddam de bevolkingsgroepen in Irak dichter bij elkaar? Helpt het ze het verleden af te sluiten, óf veroorzaakt het meer geweld? En welke gevolgen hebben de openbaargemaakte opnames van de ophanging van Saddam waarbij bewakers hem beledigden en hem toeschreeuwden dat hij naar de hel gaat? In de studio een gesprek met arabist Leo Kwarten en filmmaker Ibrahim Selman.

De Iraakse regering heeft een onderzoek ingelast naar de bewakers van Saddam Hussein die filmden hoe hij werd opgehangen en hem beschimpten. Volgens de Iraakse regering werd hierdoor zijn terechtstelling een televisieshow die het geweld tussen soennieten en sjiieten zou aanmoedigen. De woordvoerder van premier Maliki, Sami al-Askari, zei dat de regering vooral wil weten hoe het mogelijk is dat de bewakers een mobieltje mee naar binnen hebben genomen. "Ze hebben het imago van de aanhangers van Sadr geschaad. Dat had niet mogen gebeuren. Voordat we de kamer binnengingen, was afgesproken dat niemand een mobieltje bij zich zou hebben", aldus Askari.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.