Met nog slechts drie dagen te gaan tot election day draait de campagnekaravaan van de Democraten en de Republikeinen op volle toeren. De presidentskandidaten hebben deze laatste dagen vooral een abonnement op bijeenkomsten in de zogenaamde battleground states.

Hier is het echt een nek-aan-nekrace is tussen Clinton en Trump. Als inwoner van zo’n swing state kun je er op rekenen dat er bijna letterlijk om je stem wordt gevochten. 

Traditioneel speelt vooral de staat Florida een sleutelrol in de strijd om het Witte Huis. Niet zo gek, want met bijna 20 miljoen inwoners, die weer goed zijn voor 29 kiesmannen, is deze staat cruciaal. Dit jaar is het idee dan ook: win je Florida, dan win je de verkiezingen. En dat the Sunshine State belangrijk is kun je goed merken op radio en televisie: tot nu toe gaven de kandidaten al ruim 47 miljoen dollar uit aan campagnespotjes in Florida. 

Naast dit mediaoffensief gaan er ook duizenden vrijwilligers letterlijk van deur tot deur om twijfelaars over te halen te gaan stemmen. En die vrijwilligers komen uit alle hoeken van het land. Verslaggever Tom van ‘t Einde reist met een club fanatieke Republikeinen uit Louisiana af naar Florida. Zij proberen daar de nipte voorsprong die Trump in Florida nu heeft op rivaal Clinton (0,8%) te verzilveren. 

Hoe werkt het Amerikaanse kiesstelsel? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit in 1.5 minuut:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.