Het geruchtencircuit in Washington D.C. draait op volle toeren. Wie benoemt Donald Trump op de belangrijke posten in zijn kabinet?

Het is tot aan zijn inauguratie op 20 januari in ieder geval de belangrijkste prioriteit van de gekozen president. Van kopstukken uit de Republikeinse partij tot aan persoonlijke vertrouwelingen van Trump, tientallen namen duiken de afgelopen weken op in de Amerikaanse media. 

Welke namen zijn nu officieel bevestigd?  Een overzicht:

Reince Priebus

Als stafchef in het Witte Huis wordt Reince Priebus (44) de belangrijkste medewerker van president Trump. De afgelopen vijf jaar bevond hij zich in de top van de Republikeinse partij als voorzitter van het Republikeinse Nationaal Comité. Als kopstuk van de partij bleef hij loyaal aan Trump gedurende zijn hele campagne, en daar lijkt hij nu deze belangrijke sleutelpositie voor terug te krijgen. 

Als stafchef zal hij onder ander de rest van het kabinet aansturen, de agenda bepalen en ook zal hij alle nieuwe wetsvoorstellen door het Congres moeten zien te loodsen. 

Steve Bannon

Aanvankelijk deed zijn naam ook de ronde als stafchef maar zakenman Steve Bannon is inmiddels benoemd als de belangrijkste strateeg en adviseur van Donald Trump. Bannon is vooral bekend als topman van de rechts-conservatieve nieuwssite Breitbart. 

Tijdens de verkiezingsrace schaarde Bannon zich achter Trump en hij werd uiteindelijk een van de belangrijkste voormannen van zijn campagne. Bannon raakte meermaals in opspraak vanwege verschillende antisemitische en nationalistische denkbeelden. De New York Times zette een aantal van die uitspraken op een rij.

Jeff Sessions

Jeff Sessions (69), al sinds 1997 congreslid voor de zuidelijke staat Alabama, wordt de nieuwe minister van Justitie. Hij staat bekend als zeer conservatief. Zo staat hij - net als Trump - bekend als een echte hardliner als het gaat om illegale immigratie. 

In de jaren ’80 kwam Sessions in opspraak vanwege beschuldigingen van racisme. Zo zou hij hebben gezegd dat de Ku Klux Klan “wel oké” was, totdat hij erachter kwam dat “sommige leden wiet rookten”. Door dit incident werd hij destijds niet benoemd als federaal rechter.

Mike Pompeo

Mike Pompeo (52) zal de nieuwe baas worden van de CIA, de Amerikaanse inlichtingendienst. Op dit moment is hij nog congreslid voor Kansas en maakt hij deel uit van de conservatieve Tea Party beweging. 

Pompeo is een fel criticaster van het beleid van Obama: zo is hij tegen Obamacare, noemt hij de nucleaire deal met Iran ‘desastreus' en ook is hij een van de tegenstanders als het gaat om het sluiten van detentiecentrum Guantanamo Bay. 

Michael Flynn

De naam van Michael Flynn (58) valt op in de rijtje omdat hij officieel geregistreerd staat als Democraat en hij zelfs diende onder de regering van president Obama. Hij diende meer dan 33 jaar in de Amerikaanse krijgsmacht en werd daar zelfs generaal. 

Tot 2014 stond hij nog aan het hoofd van de Defense Intelligence Agency, de inlichtingendienst van het Amerikaanse leger. Sinds Flynn met pensioen is keert hij zich juist fel tegen het beleid van Obama, zo is hij van mening dat Amerika niet hard genoeg is als het gaat om de strijd met Islamtische Staat. 

Betsy deVos

Betsy deVos (58) heeft de hoogste positie op het ministerie van onderwijs weten te bemachtigen. Op dit moment is zij nog voorzitter van de Republikeinse partij in Michigan. DeVos komt uit een zeer welgestelde familie en staat bekend als klassiek conservatief. Een van haar speerpunten zal de marktwerking in het onderwijs worden, waar zij een groot voorstander van is. 

Trump noemt DeVos ‘briljant’ en zegt dat ze klaar is om het ‘door de regering geleide monopoly op het publieke schoolsysteem’ aan te pakken. De benoeming van DeVos is opvallend omdat zij eerder nog flinke kritiek uitte op presidentskandidaat Trump. Zo zei deVos afgelopen zomer nog dat “veel dingen wat hij heeft gezegd verontrustend is.”

Nikki Haley

Nikki Haley (44) wordt de belangrijkste vertegenwoordiger van de Verenigde Staten bij de VN. Haley is nu nog gouverneur in de staat South Carolina. Haar ouders zijn immigranten uit India en haar officiële naam luidt dan ook Nimrata Randhawa. Door velen wordt Haley gezien als een rising star binnen de Republikeinse partij.

Dat Trump haar heeft gekozen als VN-ambassadeur is opmerkelijk gezien het feit dat ook Haley een felle tegenstander was van Trump tijdens de verkiezingscampagne. Zo steunde ze eerder Marco Rubio en toen die de strijd opgaf stapte ze over naar Ted Cruz.   

Op de benoeming van stafchef (Reince Priebus) en chef strategie (Steve Bannon) na moeten alle andere posities eerst nog officieel bekrachtigd worden door de Senaat.

Foto Reince Priebus: Gage Skidmore.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.