Vijf maanden nadat het toestel van Malaysia Airlines neerstortte in Oost-Oekraïne hebben veel inwoners van de dorpjes Grabova en Rozsypne de gebeurtenissen nauwelijks verwerkt. Hoe gaat het eigenlijk met de getuigen van de ramp met de MH-17?

Toen de lichamen en de grootste wrakstukken van de rampplek waren verwijderd en de meeste journalisten waren verdwenen, werd het weer rustig. Maar voor de inwoners van het gebied is er geen aandacht meer. Oost-Oekraïne is een arme regio waar oorlog wordt gevoerd. Professionele hulp voor getraumatiseerde getuigen is er niet. 

'Mama er ligt een lichaam in de keuken'

In EenVandaag vanavond een portret van Ina Igoerevna Tipoenova uit Rozsypne. Op de middag van 17 juli was zij in het dorp toen ze de luide explosie hoorde. Al gauw werd duidelijk dat er vliegtuig naar beneden was gekomen. Toen Ina thuiskwam kwam haar zoon haar tegemoet rennen: 'Mama, er ligt een lichaam in onze keuken!' En zo werd Ina direct geraakt door de ramp: een van de inzittenden van MH-17, een vrouw, was door het dak van haar buitenhuisje gevallen en op de vloer van haar slaapkamer annex keukentje terechtgekomen.

Wie de vrouw is, weet Ina niet. Het lichaam werd pas na 24 uur bij haar weggehaald en er is later nooit aan haar verteld wie het was of waar ze vandaan kwam. Ina zou dit graag weten en ze wil met de nabestaanden praten, zodat ze zich een beeld van de vrouw kan vormen. 

Ook spreekt EenVandaag met Vitali uit het dorpje Grabova. Hij zag veel lichamen op de weg bij zijn huis liggen: "Het asfalt was rood…” Vitali wordt iedere dag nog geconfronteerd met de kleine brokstukken en resten van bagage die op de akker voor zijn huis liggen. Hij wil de ramp graag vergeten, maar, zegt hij, dat wordt moeilijk.

Vanmiddag in Radio EenVandaag vertelt verslaggever Bart Hettema over de schrijnende situatie in de regio rond de crashsite. Hij is net teruggekeerd uit Oost-Oekraïne en heeft gezien hoe onvoorbereid de bewoners zijn op de komende winter.