Het gebouw op het terrein van De Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum waar de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 zijn geïdentificeerd, staat op een lijst van Interpol om te functioneren als internationaal mortuarium bij wereldwijde grote rampen. 

Dat zegt Arie de Bruijn, leider van het MH17-identificatieteam vanavond in EenVandaag. ”Ik denk dat wij in Nederland als voortrekker op het gebied van rampenidentificatie een hele grote stap voorwaarts zetten als we de kazerne in Hilversum permanent gaan inrichten als internationaal calamiteiten mortuarium.” 

Tijdens de nucleaire top in maart hebben politie en defensie al met deze locatie geoefend, in het geval van een mogelijke ramp. Na de ramp met vlucht MH17 werd om deze reden snel besloten om in de gebouwen van de kazerne in Hilversum te werken aan de identificatie van de slachtoffers. “De ervaring die we met internationale collega’s hier hebben gehad, hebben we ook besproken in Interpol verband. Daar is eigenlijk wel gezegd: zo’n locatie zoals in Hilversum zou op veel meer plekken in de wereld moeten worden ingericht,” aldus Arie de Bruijn.  

Voor het eerst blikken vier onderzoekers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) in de uitzending van vanavond terug op de complexe en gevoelig operatie rond de identificatie van de slachtoffers met vlucht MH17.