Theatergezelschap NTGent is op zoek naar teruggekeerde Syriëstrijders voor een theatervoorstelling over 'het Lam Gods'. Volgens regisseur Milo Rau zijn zij namelijk een moderne versie van de kruisvaarders. Een advertentie die strijders oproept zich aan te melden leidde tot grote ophef.

Een tweet over de advertentie ging snel rond op Twitter:

"Ik wil nu niet zeggen dat we actief IS-strijders aan het rekruteren zijn", zegt Tom De Clercq, persverantwoordelijke van NTGent. "Maar als zo’n verhaal in de voorstelling past, sluiten we dat zeker niet uit." Uit mailverkeer blijkt echter dat men toch redelijk expliciet is over wat het gezelschap écht zoekt: "Salafisten en jihadi’s."

Arabist en jihadkenner Pieter Van Ostaeyen denkt dat de zoektocht moeizaam zal verlopen. Hij heeft ook ethische bedenkingen. "Ik vraag mij af in hoeverre het verantwoord is om een teruggekeerde strijder zo’n platform te bieden, twee jaar na de aanslagen in Brussel." Het Gentse stadsbestuur vraagt van theatergezelschap NTGent dat ze zich aan de wet houdt. "Zolang het NTGent zich aan de grenzen van het wettige houden staat de artistieke vrijheid voorop."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.