Morgen begint SAIL Amsterdam, de grootste schepen ter wereld komen langs geparadeerd over het IJ in de hoofdstad. Niet alleen maar mooie schepen, maar ook schepen met een dubieuze historie, zoals De Esmeralda uit Chili.

Inmiddels is De Esmeralda ook hier in Nederland beter bekend als het ‘Martelschip.’ Op dat zeilschip werden in de jaren ‘70 op grote schaal tegenstanders van het regime van dictator Pinochet gemarteld. Zo ook voormalig Braziliaans student, Maeth Boff die destijds in Chili studeerde. Verslaggever Laura Kors sprak met hem. Ook praten we met Ruud Bosgraaf van Amnesty International over de historie van het schip en de bewustwording bij het publiek over dit schip.

EenVandaag maakte vorige week al een reportage over het omstreden schip. Juist op dit schip organiseert de Chileense ambassade een feestelijk diner voor diplomaten en bekende Nederlanders, en dat stuit op veel kritiek. Bekijk de reportage rechtsboven. 

Onrust over 'martelschip' op SAIL

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.