Door een storing bij een groot telecombedrijf was toezicht op ruim de helft van de enkelbanddragers in Nederland afgelopen weekend tijdelijk niet mogelijk. Voor zover bekend hebben zich hierdoor geen incidenten voorgedaan.

Volgens hoogleraar reclassering Peter van der Laan is de kans groot dat de mensen die nu onder elektronisch toezicht staan helemaal niet door hebben gehad dat de storing plaatsvond. “Wanneer mensen het niet doorhebben, betekent het dat men ook niet onmiddellijk denkt dat die alles kan doen wat voorheen niet mocht.“

Psychologische drempel

Ook denkt Van der Laan dat een enkelband geen garantie is voor de veiligheid. Een enkelband is in feite namelijk geen fysieke beperking. Wel kan het middel een andere drempel opwerpen. Het idee dat er voortdurend iemand over je schouder meekijkt, is volgens hem een belangrijke psychologische reden dat mensen niet over de schreef gaan: “Stel dat je betrokken bent geweest bij het dealen van drugs, dan houdt de enkelband dat dealen niet tegen, maar het idee dat mensen je voortdurend in de gaten kunnen houden, veroorzaakt een psychologische drempel.”

Steeds meer enkelbanden

In Nederland dragen op elk gegeven moment rond de 700 mensen een enkelband. De enkelband wordt opgelegd aan gevangenen die hun rechtszaak in vrijheid mogen uitzitten, mensen die twee derde van hun straf hebben uitgezeten, zich voorbereiden op hun terugkeer in de maatschappij of op verlof mogen voor bijvoorbeeld bijzondere familieomstandigheden. 

Het aantal opgelegde enkelbanden loopt overigens op. In 2012 waren dat er 900, maar in 2017 stonden al 2850 mensen onder elektronisch toezicht. De voorspelling is dat het er dit jaar 3500 zijn.

Volgens een onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, de Universiteit Leiden en het Belgische Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) voorkomt het gebruik van de enkelband dat mensen opnieuw de fout ingaan. Ook is een enkelband goedkoper dan iemand opsluiten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.