Rijk worden door het Eurovisie Songfestival. Je verwacht het misschien niet, maar het kan. Gavin gokt al 15 jaar juist op de winnaar van het songfestival en kan ervan leven.

"Ik heb meer dan zes cijfers verdiend aan het songfestival. Ik heb er een gloednieuwe auto van aangeschaft, een appartement van gekocht én ik ben ervan op vakantie gegaan", vertelt de 42-jarige Gavin Lambert in de Officiële Songfestival Podcast.

40 pond

De Brit begon in 2006 met gokken op het songfestival. "Ik plaatste mijn eerste Eurovisie-weddenschap op Lordi, een Finse rockband. Ik werkte parttime in een bar en iemand gaf mij de tip om op de Finse rockers te letten. Ik zette 40 pond in. Dat leverde mij m'n eerste overwinning op."

"In 2007 gokte ik op twee nummers: die van Oekraïne en Servië. Dat was niet slecht, ze werden eerste en tweede. Dus uiteraard had ik weer gewonnen." Gavin raakte steeds meer in de ban van het gokken. Het begon als een hobby, maar in 2012 werd het professioneler.

Geen zonlicht gezien

Hij raakte steeds meer betrokken bij het songfestival, begon een website en ruilde de standaard gokplatforms in voor de handelplatforms. "Dat is waar ik begon te wedden met tienduizenden ponden." En dat heeft hem veel geld opgeleverd. "Ik ben blij dat ik de financiële zekerheid heb om leuke dingen te doen. Ik hoef mij over het algemeen geen zorgen te maken."

Normaal gesproken reist Gavin naar het Eurovisie Songfestival en kijkt hij 2 weken lang de repetities. Dit jaar gaat het natuurlijk net even anders en volgt Gavin de repetities online. "Ik heb de afgelopen 4 dagen geen zonlicht gezien. Ik heb me thuis opgesloten."

De formule om te winnen

De repetities zijn belangrijk om te volgen, want het nummer is slechts één factor. "Het is die perfecte combinatie van de zanger, het lied en de uitvoering van het optreden", vertelt Gavin. Volgens hem zit er wel degelijk een formule achter de winnende liedjes. "De nummers die het het beste doen bij televoters zijn nummers die een dromerig optimisme overbrengen. De optimistische boodschap, dat alles wel goed zal komen."

Nummers met een taalbarrière, een zanger waar je moeilijk verbinding mee krijgt en nummers die een sombere, pessimistische boodschap overbrengen, hebben het moeilijker om stemmers thuis te overtuigen.

Lees ook

Geen bijzonder resultaat voor Nederland

En wie gaat er volgens Gavin dit jaar winnen? De Nederlandse inzending, Birth Of A New Age van Jeangu Macrooy, waarschijnlijk niet. "Ik vind het nummer niet slecht, het is best leuk om naar te luisteren. Maar, ik denk niet dat het zich zal vertalen in grote steun voor Nederland."

"Ik denk ook dat de organisatoren van het songfestival daar blij mee zullen zijn, om het stokje door te geven aan een ander land", lacht Gavin.

Jeangu Macrooy - Birth Of A New Age - Nederland

Malta en Zwitserland

De markt lijkt volgens Gavin te denken dat Malta en Zwitserland veel kans maken om het songfestival te winnen. "Ik denk dat Malta een goed popnummer heeft. Het is erg radiovriendelijk."

"Het nummer van Zwitserland is niet een van mijn eigen favorieten. Gjon's Tears heeft een uitstekende stem, maar de manier waarop hij optreedt is erg intens. De jury zou het vocale aspect kunnen waarderen, maar het zal niet motiverend zijn voor televoters."

De favoriet van Gavin

Toch zijn Malta en Zwitserland niét de favorieten van Gavin. "Als ik nu 10 pond zou moeten inzetten, dan denk ik dat Bulgarije het meest oplevert." Dit heeft verschillende redenen: het nummer is in het Engels, waardoor veel mensen het kunnen verstaan en zich ermee verbonden kunnen voelen. Ook heeft het een enorm orkestraal einde, wat goed bij het songfestival past. En het is een dromerig en optimistisch nummer met een leuke boodschap.

Gavin: "Ik denk dat dat nummer gewoon de beste waarde heeft op de huidige markt. Of dat juist blijkt te zijn, zullen we zien."

Victoria - Growing Up Is Getting Old - Bulgarije