Dat baasjes op hun hond gaan lijken, dat wisten we al. Maar Volkskrant-columniste Aaf Brandt Corstius gaat een stap verder en stelt in haar column dat ook de gezichten van partners, als de jaren verstrijken, op elkaar gaan lijken. Ze zag op Instagram dat daar zelfs een begrip voor bestaat: 'couple face'.

Brandt Corstius zag het begrip 'couple face' langskomen op de Instagrampagina van Eva Chen, een beroemde 'influencer' uit New York. "Zij had een foto van haar man geplaatst en iemand had daaronder gezet jullie hebben ‘couple face’."

Dr. Love

Relatie-psycholoog Jean-Pierre van de Ven, beter bekend als ‘Dr. Love’ ziet bij stellen die al een tijd samen zijn vooral gelijkenissen in gedrag. "Mannen en vrouwen passen zich aan qua kledingstijl en haardracht. Ze gaan ook gebaren van elkaar overnemen. Daardoor ga je meer op elkaar lijken." Maar Van de Ven denkt niet dat het gezicht van de geliefden mee verandert.

Hij wordt in zijn opvatting gesteund door Esther Kluwer, bijzonder hoogleraar Duurzame Relaties (Radboud Universiteit). Zij kan geen recente wetenschappelijke bewijzen vinden voor het fenomeen ‘couple face’. Toch houdt ze een kleine slag om de arm: "Je zou zelfs kunnen zeggen dat, als ze samen hele emotionele dingen meemaken, het misschien ook terug te zien is in bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen."

Het ANWB-echtpaar

Na het raadplegen van experts moeten we concluderen dat de uitspraak van Aaf Brandt Corstius, dat gezichten van partners in de loop der tijd op elkaar gaan lijken, fictie is. Maar in het gedrag van mannen en vrouwen die al jaren bij elkaar zijn, zijn wel degelijk overeenkomsten, maakte Brigitte Kaandorp goed duidelijk in haar show 'Cabaret voor beginners'. Daarin gaf ze een hilarische omschrijving van het ‘ANWB-echtpaar’.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.