Bijna zes op de tien Friezen (58%) is bereid om zich meer in te zetten voor de leefbaarheid in hun buurt. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Omrop Fryslân onder bijna 1000 Friese leden van het EenVandaag Opiniepanel.  Op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet Rutte II een ‘participatiesamenleving’ voorstaat, waarin iedereen die dat kan verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en omgeving. 

Ruim driekwart van de ondervraagde Friezen vindt betrokkenheid tussen buren belangrijk (84%). Wel vrezen sommige mensen dat gemeenschapszin onder druk van de overheid niet werkt. ‘Participatie in de buurt is prima. Dat het echter moet gebeuren onder druk van bezuinigingen is geen goede zaak. Dan beklijft het niet',   aldus een deelnemer.

Veel burencontact

Een meerderheid (55%) van de Friezen vindt dat er nu al veel gemeenschapszin is in hun buurt. Driekwart (75%) heeft zeker iedere week contact met de buren. Een meerderheid past daarnaast op het huis van de buren als zij op vakantie zijn (57%), twee derde gaat wel eens wat drinken bij buurtgenoten (63%) en een derde (36%) doet wel eens boodschappen of klusjes voor een zorgbehoevende in de buurt. Een ruime meerderheid (83%) denkt bovendien dat de buren hen naar het ziekenhuis brengen als dat nodig zou zijn.

Friezen meest betrokken

De helft (48%) denkt dat mensen in Friesland nu al meer bij elkaar betrokken zijn dan mensen elders in Nederland. 38 Procent denkt dat Friezen ongeveer evenveel bij elkaar betrokken zijn als bewoners van andere delen van het land, en 5 procent denkt dat Friezen minder betrokken zijn.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 1000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee uit de provincie Friesland. Het onderzoek vond plaats op 17 en 18  september 2013 en is gehouden in samenwerking met Omrop Fryslân. De uitslag van het onderzoek wordt vanavond besproken in het nieuwe televisieprogramma Bynt, om 18.30 uur bij Omrop Fryslân.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.