In afgelegen gebieden van Nepal is een half jaar na de aardbeving nog steeds geen sprake van wederopbouw. Dat blijkt uit beelden van Omrop Fryslân die EenVandaag vanavond uitzendt. Omrop Fryslân reisde met een hulporganisatie uit Heerenveen naar een streek bij het epicentrum van de beving.

De hulporganisatie SMPN wil in de dorpen zeven scholen herbouwen van geld dat het na de beving heeft ingezameld. Aangekomen in de dorpen blijkt dat de ingestorte woningen er nog net zo bijliggen als vlak na de beving. Door de onherbergzaamheid van het gebied, maar ook door transportproblemen en brandstoftekorten lukt het de overheid en hulporganisaties vrijwel niet om de dorpen voor de inval van de winter te herbouwen. De dorpsbewoners leven in noodvoorzieningen van golfplaten.

De grotere hulporganisaties, waaronder die in Nederland, hebben de focus vooral gelegd op sturen van deze tamelijk lichte noodvoorzieningen om de bevolking 'winterklaar' te maken. De complexe operatie om zware bouwmaterialen naar de dorpen te krijgen komt mogelijk in een tweede fase, zegt een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties in EenVandaag.

Meer over de reis van Omrop Fryslân naar Nepal kunt u hier vinden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.