Acht op de tien Friezen (80%) vinden het een goede zaak dat de overheid financiële steun geeft aan publieke instellingen om het Friese taalgebruik te stimuleren. Driekwart (76%) vindt het belangrijk dat de regionale media in Friesland ook in het Fries berichten. 

Van de 950 ondervraagde Friezen spreekt 63 procent Fries en verstaat zelfs 92 procent deze taal. Het Fries is een officiële minderheidstaal in Nederland. De overheid geeft financiële steun aan publieke instellingen voor het gebruik van de Friese taal. Zo krijgt een onderwijsinstelling geld voor het aanbieden van een studie Fries, en draagt de overheid soms bij aan tweetalige (Nederlands en Fries) producties van media- en culturele instellingen.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 950 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee uit Friesland. Het onderzoek vond plaats van 26 april t/m 1 mei 2013 en is gehouden in samenwerking met Omrop Fryslan.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

 

De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.