Fidel Castro houdt er mee op. Hij ziet zijn functie als president en legerleider wegens gezondheidsproblemen niet meer zitten. De straten van Havana zijn opvallend leeg. Wat moeten de Cubanen zonder hun held? In de Verenigde Staten viert de Cubaanse gemeenschap feest. EénVandaag peilt de stemming onder Cubaanse Nederlanders. Wat denken zij? Ook hoogleraar Caraïbische Geschiedenis Gert Oostindie geeft zijn deskundige mening.

De sinds 1959 heersende Castro was al anderhalf jaar uit de roulatie. Zijn broer Raúl nam de zaken voor de 81-jarige communistische leider Castro waar.Het Cubaanse parlement moet 24 februari een nieuw staatshoofd kiezen. Het is niet bekend of de 76-jarige Raúl de opvolger van zijn broer wordt of dat iemand van een jongere generatie aan de macht komt.De president liet via een verklaring op de website van de staatskrant Granma weten dat hij niet herkiesbaar is. ,,Bericht van de opperbevelhebber'' stond boven het stuk. ,,Beste landgenoten: ik had jullie 15 februari al beloofd dat ik in de volgende boodschap een belangrijk onderwerp zou aansnijden.'' ,,Ik zal er niet meer naar streven de positie van president en legerleider te vervullen, ook zal ik haar niet meer accepteren'', luidde de uitgebreide tekst aan zijn onderdanen.Amerikaanse commentatoren wezen erop dat nog onduidelijk is hoe het nu op Cuba verder gaat. Castro zei dinsdag nadrukkelijk ,,geen afscheid te nemen''. Als de secretaris-generaal van regerende communistische partij, een functie die hij lijkt te behouden, heeft hij nog steeds flinke politieke macht op het eiland.In de verklaring stelt Castro nadrukkelijk dat hij liefst in het harnas van president en legerleider was gestorven. Zijn ,,instabiele gezondheidssituatie'' maakte dat evenwel onmogelijk, waardoor Castro naar eigen zeggen ,,ons volk politiek en psychologisch moest voorbereiden op mijn absentie na zo veel jaren strijd''. ,,Ik moet niet langer in de weg staan van jongere mensen, maar juist mijn ervaring en ideeën ten dienste gaan stellen.'' (ANP)

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.