De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro is op 90-jarige leeftijd overleden, zo meldt de Cubaanse staatstelevisie. De leider van de Cubaanse revolutie was al lange tijd ziek.

Raúl Castro, zijn broer en de huidige president van Cuba maakte het overlijden van de ex-leider zaterdagochtend bekend. De oud-dictator wordt vandaag al gecremeerd en Cuba heeft negen dagen van nationale rouw afgekondigd. 

'El Comandante’ 

Fidel Castro leidde Cuba van 1959 tot 2006. Om gezondheidsredenen droeg hij het presidentschap in 2008 over aan zijn jongere broer Raúl Castro. Onder leiding van Fidel, bijgenaamd 'El Comandante', werd Cuba omgevormd tot een communistische staat. Tot 2008 leidde hij Cuba met harde hand. 

Miami 

Vanuit de hele wereld komen reacties op het overlijden van Castro. In Miami zijn honderden mensen de straat op gegaan om zijn dood te vieren. In de zuidelijke Amerikaanse stad wonen veel Cubanen die het regime van Castro ontvluchtten. Vooral in de wijk Little Havana zijn mensen massaal de straat op gegaan. Ze zwaaien met vlaggetjes, toeteren met claxons en vieren feest. 

EenVandaag 

In EenVandaag kijken we met oud-politicus Bram Peper terug op het leven van Fidel Castro. Peper heeft als burgemeester van Rotterdam de hand van Castro geschud. Hij is al meer dan vijftien keer in Cuba geweest en was aanwezig bij een van de eindeloze speeches van de leider van de Cubaanse Revolutie.

Eerder bij EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.