Feyenoord heeft een ongekend pak rammel gekregen in de Europa League. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst verloor met 4-0 van AS Trencin: de nummer vijf van vorig jaar in de Slowaakse competitie. De club verloor eerder groots in de Europese competitie, zoals in 1968 tegen Newcastle United. Die leidde destijds tot een wederopstanding: Feyenoord kende de rest van het jaar een droomseizoen. Feyenoorder en oud-verslaggever voor RTV Rijnmond Jan Dirk Stouten ziet dat nu niet gebeuren: "We hebben daar simpelweg de spelers niet voor."

Stouten baalt als een stekker van het verlies. "Ik dacht vooraf aan een gelijkspelletje, maar dit is wel echt een ongelooflijke uitslag. De begrotingen van deze clubs liggen mijlenver uit elkaar", zegt Stouten. "Feyenoord heeft 67 miljoen te besteden en Trencin ruim 2 miljoen." 

"Ze hebben gisteren echt verdiend gewonnen en hebben echt gespeeld om te winnen." Het algehele niveau van Trencin slaat hij echter niet heel hoog aan. "Als de grotere clubs uit Spanje en Italie zich gaan mengen geef ik ze echter ook geen kans", aldus Stouten. 

'Gouden generatie' verliest in 1968

Het is niet de eerste keer dat Feyenoord zo’n Europese nederlaag moet slikken. In 1968 verloren de Rotterdammers met precies dezelfde cijfers van Newcastle United in de Jaarbeursstedenbeker. Dat toernooi is een voorloper van de Europa League zoals we het nu kennen. De ploeg bestond toen uit spelers als Coen Moulijn, Willem van Hanegem en Jan Boskamp. Bij Feyenoord ook wel de 'gouden generatie' genoemd. "De ploeg ging destijds vol vertrouwen naar Newcastle. Ze stonden bovenaan in de Nederlandse competitie. Als ik de verslagen teruglees was ook dat verlies echt een ontzettende domper", vertelt Stouten. 

Voetbal International sprak destijds over 'het debacle van Feyenoord'. Ook omdat Newcastle slechts de zestiende plek bekleedde in de Engelse competitie. "Het is niet alleen een nederlaag voor Feyenoord, maar een nederlaag voor het hele Nederlandse voetbal", liet toenmalig trainer van Feyenoord Ben Peeters na de verloren wedstrijd optekenen. 

Wederopstanding?

Een week later in De Kuip wist het Feyenoord van Moulijn en Van Hanegem het tij enigszins te keren. Met een ander systeem was Feyenoord in De Kuip met 2-0 te sterk voor de Engelsen. Het was alleen niet genoeg om uitschakeling te voorkomen. De Rotterdammers wisten later in het seizoen kampioen te worden van Nederland, de opmaat naar één grote zegetocht. In 1970 won 'de gouden generatie' de Europacup 1 (Champions League) en later werd het ook nog eens de beste voetbalploeg van de wereld. Ook in 1974 wist Feyenoord met de UEFA Cup weer een grote internationale prijs te pakken.

Een comeback zoals in 1968 ziet Jan Dirk Stouten niet heel snel weer plaatsvinden. "Nee, Feyenoord gaat niet over twee jaar opeens weer een bepalende ploeg worden. Daar hebben we simpelweg de spelers niet voor."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.