Groot onderzoek onder leiding van het Australische instituut Sea Around Us leidde tot een spraakmakende conclusie: 10% van alle gevangen vis gaat weer overboord. 'An enormous waste, volgens de onderzoekers. Maar is het inderdaad grote verspilling?

Dat hangt allereerst sterk af van wat je onder verspilling verstaat. "Vis die niet voor dat doel is gevangen", vindt Floris van Hest. Hij is directeur van Stichting Noordzee, die zich inzet voor duurzame visserij. 

Maar Schipper Job Schot denkt daar totaal anders over. "Waarom zou je vis die weer kan zwemmen niet opnieuw de zee in gooien?", denkt hij. Bovendien zijn zieke of dode vissen volgens hem weer voedsel voor andere vissen.

Volledig verloren

"Op het moment dat je een vis hebt die een goede overlevingskans heeft, dan is het wel de moeite waard om die terug te gooien in zee", zegt directeur Tammo Bult van Wageningen Marine Research, "maar als het een vis is met een lage overlevingskans is, dan is het de moeite waard om na te denken hoe je het tot waarde kan laten zijn zodat mensen ervoor willen betalen." 

Of het verspilling is, hangt af van de definitie. Volledig verloren is teruggeworpen vis echter niet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.