De tranen in Enschede zijn nog nauwelijks gedroogd nadat FC Twente degradeerde uit de Eredivisie. Een sportief dieptepunt, maar het heeft ook grote financiële gevolgen. NOS-verslaggever Joep Schreuder verklaarde dat FC Twente maar liefst 5,7 miljoen euro misloopt aan tv-gelden. Zijn de gevolgen inderdaad zo groot?

Sporteconoom Pieter Nieuwenhuis is directeur van adviesbureau Hypercube. Hij bevestigt dat het gaat om 5,7 miljoen euro. "FC Twente heeft inderdaad het afgelopen jaar dat bedrag gekregen uit de gemeenschappelijke opbrengsten van de tv-rechten van de Eredivisie." Die miljoenen zijn ze kwijt nu ze een trede lager moeten acteren. 

Jupiler League heeft ook tv-rechten

Toch kent ook de Eerste Divisie, beter bekend als de Jupiler League, een verdienmodel als het gaat om tv-rechten. Sander Mallie, directeur van sportmarketingbureau Sportsgen, legt uit hoe dat werkt: "De pot van de Jupiler League is een stuk kleiner als je het vergelijkt met de Eredivisie of internationale competities. Het bedraagt ongeveer 7 miljoen euro. De clubs hebben afgesproken dat een deel daarvan, ongeveer de helft, gelijk verdeeld wordt over de clubs. De andere helft werkt op dezelfde manier als de Eredivisie. Dan wordt er gekeken naar de prestaties van de afgelopen seizoenen. Aangezien FC Twente nu vanuit de Eredivisie komt is het zeer waarschijnlijk dat zij met stip op één komen in die ranglijst." 

600.000 euro om degradatie

Er gaat dus wel degelijk geld naar Enschede volgend seizoen. Volgens Nieuwenhuis ligt dat bedrag op zo'n 500.000 euro. Maar daar krijgt de club nog een aanvulling op: "FC Twente krijgt 600.000 euro vanwege het feit dat ze gedegradeerd zijn. Dat krijgen ze uit een soort coulance. Dat geldt voor elke club die uit de Eredivisie komt." 

Kortom: die 5,7 miljoen euro is FC Twente inderdaad kwijt. Dat doet pijn in de portemonnee van de penningmeester. Maar al met al krijgt Twente nog wel 1,1 miljoen euro gestort als het gaat om televisiegeld. De uitspraak van Joep Schreuder bestempelen we daarmee als fictie: FC Twente loopt geld mis, maar niet zoveel als beweerd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.