FC Twente is van de financiële afgrond gered door de gemeente Enschede. Het komt vaak voor dat een gemeente een voetbalclub moet ondersteunen om het hoofd boven water te houden.

In Kerkrade moest de gemeenteraad ruim 15 jaar geleden al stemmen over steun aan de plaatselijke voetbalclub Roda JC. De gemeente moest garant staan voor het stadion. "Er waren wel twijfels. Binnen de fracties en binnen de coalitie was het echt een item. Maar als raad hebben we toch besloten om er mee in te stemmen", zegt Will Terpstra, destijds raadslid in Kerkrade.

Weinig risico

"Mijn voorganger destijds gaf aan dat het weinig risico met zich mee bracht en dat het wel goed zou komen", zegt Terpstra. Later was hij als wethouder Financiën verantwoordelijk voor het dossier Roda JC. In de jaren die volgden moest hij regelmatig steun verlenen aan Roda JC.

Bijvoorbeeld op het moment dat de bank ABN Amro, waarbij Kerkrade garant stond voor het stadion van Roda JC, besloot een deel van haar portefeuille over te dragen aan de Deutsche Bank. Deze bank zag dat er sprake was van een gemeentegarantie en heeft deze ten gelde gemaakt. Kerkrade was het geld kwijt.

'Geven we een paar miljoen of niet; waar houdt het op?'

Op het moment dat een gemeente besluit om een voetbalclub financieel te ondersteunen is het moeilijk om die steun te stoppen. "Mijn ervaring is dat er geen einde aan komt. Je komt als een gemeente in een positie terecht waarbij je steeds de vraag stelt: Geven we een paar miljoen of niet? Als je het niet doet dan verliezen we er veel meer. Waar houdt dat op?", aldus Terpstra. "Ik voelde me echt in een traject gesleurd. Ik had er af en toe moeite mee om dit te verdedigen."

Volgens Will Terpstra is er veel druk vanuit de voetbalclub en vanuit de maatschappij. "Rondom voetbal speelt zoveel. Voor een organisatie als een gemeente is dat heel erg lastig."

Radio-interview: Oud-wethouder Will Terpstra over de financiële steun van gemeente Kerkrade aan Roda JC.

Bedreigingen door mogelijke fusie

Dat de druk vanuit bijvoorbeeld de supporters flink kan oplopen bleek wel toen er kort sprake was van een plan om de voetbalclubs Roda JC en Fortuna Sittard te fuseren tot Sporting Limburg. Terpstra steunde als wethouder dat plan. "Het sprak voor zich dat ik dat idee moest omarmen. Destijds zwaaide de provincie met een cheque van 13 miljoen euro. De gemeente Kerkrade kon dat bedrag goed gebruiken om van dit vraagstuk af te komen."

De familie van Terpstra kwam onder grote druk te liggen. "Ik heb last gehad van bedreigingen. Het heeft me echt achtervolgd. Ik ben zelfs een tijd beveiligd geweest." Uiteindelijk besloten de Provinciale Staten tegen het plan te stemmen. De fans van Roda JC en Fortuna Sittard konden opgelucht ademhalen. Hun clubs bestonden nog.

Voetbalstadion zorgt voor ontwikkeling industrieterrein

"Veel mensen zeggen eenvoudig: geef geen geld aan voetbal. Maar je moet de waarde van voetbal ook onderkennen", zegt Terpstra. "Ons stadion lag op een industrieterrein dat zich enorm aan het ontwikkelen was en zich uiteindelijk enorm ontwikkeld heeft. De samenhang met het stadion is er natuurlijk. Het is daarom een complexe discussie."

Het is dus maar de vraag of je als gemeente blij moet zijn met een betaalde voetbalorganisatie. Terpstra voelt mee met de gemeenteraad van Enschede. Tegen andere gemeenten zegt hij: "Als je het kunt voorkomen om financiële steun te geven, probeer het dan ook te voorkomen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.