Het waren zondvloedachtige toestanden afgelopen week in grote delen van ons land. Vooral het oosten en zuidoosten kregen de volle laag met grote wateroverlast en grondverzakkingen tot gevolg.

Extreem, zeker voor deze tijd van het jaar. Maar volgens klimatologen over een paar jaar niet meer dan normaal. Volgens het KNMI komen dit soort buien in vergelijking met een eeuw geleden drie keer zo vaak voor. Vooral de neerslag binnen korte tijd neemt sterk toe: met zo’n 12 procent per graad opwarming. 

Is Nederland klaar voor het opwarmende klimaat dat sneller lijkt te komen dan gedacht? Vanavond in EenVandaag een reportage uit het zwaarst getroffen gebied in Limburg en in de studio een gesprek met Andries Heidema, lid van de Deltacommissie die ons land tegen het wassende water moet beschermen. 

update
clock 04-06-2016 13:51

Code geel in midden en zuiden van het land

Het KNMI heeft voor zaterdag code geel afgegeven voor het midden en zuiden van het land. Het meteorologisch instituut verwacht zaterdagmiddag en -avond onweersbuien met lokaal veel neerslag. De zwaartste buien worden in het zuidoosten van het land verwacht.

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.