Het Europese ‘foute artsen-register’ werkt niet. Als een arts in het buitenland in de fout gaat en vervolgens in Nederland toch aan de slag gaat, gaan er vaak geen alarmbellen rinkelen, zo meldt het NRC vandaag. Tien van de 28 Europese landen gebruiken dit waarschuwingssysteem namelijk gewoon níet. Zij melden hun foute artsen niet aan.

Uit het onderzoek blijkt dat Bulgarije, Cyprus, Estland, Griekenland, Letland, Luxemburg, Malta, Slovenië, Slowakije en Tsjechië het systeem nooit hebben gebruikt. Uit deze landen kwamen in 2016 7 artsen en 39 tandartsen naar Nederland. De krant illustreert het falen met de zaak van de Duitse tandarts Peter Erbeling, die in Noorwegen een formele waarschuwing kreeg, vervolgens naar Engeland vertrok. Nadat hij daar werd geschorst ging hij in Nederland aan het werk, ondanks dat in het artsenregister melding wordt gemaakt van onder meer “grensoverschrijdend gedrag en financieel onjuist handelen”. Momenteel werkt hij in Duitsland.

'Patientveiligheid in het geding'

Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie Nederland vind dit zorgelijk: “De patientveiligheid is in het geding als artsen hier artsen kunnen komen die in hun eigen land geschrapt zijn als arts, die daar niet meer mogen werken.” René Héman voorzitter van artsenfederatie KNMG herkent het probleem: “Wij zien ook dat de informatie die wij doorgeven niet wordt gebruikt in andere landen. België onder andere. Onze informatie wordt naar ons inzicht niets mee gedaan”. Héman doelt hiermee op psychiater en psychotherapeut Arnoud Tanghe, die wegens een schorsing in Nederland zijn beroep niet meer mag uitoefenen, maar in België gewoon werkzaam is als psychiater.

Het register kwam tot stand op initiatief van de toenmalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) naar aanleiding van de zaak van neuroloog Jansen-Steur, die na een gedwongen vertrek bij het Medisch Spectrum Twente moeiteloos in Duitsland aan de slag kon. Het ‘Europees Waarschuwingsmechanisme” verplicht lidstaten van de EU melding te maken van artsen, tandartsen, psychologen, verpleegkundigen of fysiotherapeuten die zich hebben misdragen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.