Er is een Europees akkoord over het Oekraïneverdrag. Premier Rutte heeft een deal, ondanks het nee van het referendum.

De 28 EU-leiders hebben in Brussel ingestemd met een juridisch bindende verklaring over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Met het akkoord kan premier Mark Rutte een volgende stap zetten naar goedkeuring van het verdrag door Nederland.

De tekst legt een aantal zaken in het verdrag ,,feitelijk'' uit, bedoeld om zorgen bij Nederlandse nee-stemmers in het referendum van april weg te nemen. Een belangrijk element is dat het verdrag Oekraïne geen recht geeft op (kandidaat-)lidmaatschap van de EU.

Rutte heeft eerder gezegd dat het kabinet vrijdag over het indienen van een goedkeuringswet beslist. Als de Tweede, en daarna de Eerste Kamer, het Europese besluit aanvaardbaar vinden en het verdrag goedkeuren, kan Nederland het ratificeren.

Op 6 april stemde Nederland ‘nee’ tegen het EU-associatieverdrag met Oekraine. Volgens het kabinet is het belangrijk om het verdrag alsnog te ratificeren vanwege de politieke spanningen in Oost-Europa.

Er zou veel kritiek zijn van landen zoals Polen en Estland. Ook al gaat Nederland vandaag akkoord met het de ratificatie dan wacht Rutte nog de moeilijke taak om genoeg steun te vinden in de Eerste en Tweede Kamer. 

Stemmers willen aanpassing

In een eerdere peiling onder leden van het EenVandaag Opiniepanel in september van dit jaar bleek dat en meerderheid van de respondenten wil dat het kabinet het verdrag minimaal aanpast (33%) of direct afwijst (33%). 

'Afspraak is afspraak. Nederland heeft gekozen, dus gewoon uitvoeren. Ze zitten daar namens ons!’ , aldus een respondent.  Sommige deelnemers vragen zich ook hardop af of de volgende ‘sorry’ van Rutte zich aandient. Duidelijk is dat de premier in een lastig parket zit: ook de meeste kiezers die in 2012 op de VVD gestemd hebben willen een aanpassing (34%) of dat het verdrag namens Nederland direct 36% afgewezen wordt. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.