Premier Rutte heeft gisteravond in Europa steun heeft gekregen van de andere regeringsleiders voor de bijlage bij het Oekraïne-verdrag. Deze bijlage bevat een aantal punten die de nee-stemmers moet geruststellen. Lijsttrekker van de ChristenUnie Gert-Jan Segers vindt het twijfelachtig of dit akkoord daaraan voldoet.

In de bijlage van Rutte staat dat Oekraïne niet automatisch lid kan worden van de Europese Unie, er geen sprake kan zijn van militaire steun en werknemers niet zonder meer kunnen werken in de Europese Unie. Nu wacht de bijlage in Nederland op goedkeuring van de Tweede en de Eerste Kamer.

In de Tweede Kamer heeft de coalitie van VVD en PvdA een meerderheid dus daar zit geen spanning. Maar in de Eerste Kamer gaan vooral de senatoren van het CDA een cruciale rol spelen. Vandaag wordt het akkoord besproken in de ministerraad en volgende week zal er een debat zijn in de Tweede Kamer. 

In Radio EenVandaag is lijsttrekker van de ChristenUnie Gert-Jan Segers te gast. “Voor de ChristenUnie staat voorop dat het kabinet recht moet doen aan de nee-stem die in april geklonken heeft. Voor ons is het twijfelachtig of dit akkoord daaraan voldoet. Daar zullen we volgende week met het kabinet over in debat gaan en ons oordeel over vellen.”   

We spreken hier ook over met politiek commentator Kees Boonman, met wie we het tevens gaan hebben over de politieke week: dinsdag nam PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom afscheid van de Tweede Kamer. Bij de SP werd lijsttrekker Emile Roemer anoniem aangevallen op zijn leiderschap, Groen Links-kamerlid Liesbeth van Tongeren kwam eerst niet op de lijst voor, maar staat nu op plaats zes. En er was een debat over de vrijheid van meningsuiting, dat vooral ging over wie er gebaat is bij het toestaan van beledigen in het publieke debat.