Het moet afgelopen zijn met de bijbaantjes van Europarlementariërs. Dat vindt onderzoeker Erik Wesselius van Corporate Europe Observatory. Op dit moment heeft meer dan de helft van alle Europarlementariërs een bijbaantje. Sommigen verdienen daarmee zelfs meer dan met hun werk in het parlement.

De discussie over bijklussende Europarlementariërs is opnieuw losgebarsten nadat bekend is geworden dat VVD’er Hans van Baalen op de loonlijst van Mercedes Benz Nederland stond. De onthulling  volgt op een roerige week waarin duidelijk is geworden dat autofabrikanten op grote schaal sjoemelen met de verbruiksgegevens van hun auto’s. Het was al langer bekend dat de autolobby van oudsher veel macht heeft in Brussel.  Van Baalen zou 8000 euro per jaar verdienen bij de autofabrikant.

Van Baalen legt nevenfuncties neer

Vandaag heeft Van Baalen laten weten zijn nevenfuncties in de auto-industrie per direct neer te leggen. Hij geeft in een verklaring aan ‘geen discussie over zijn onafhankelijkheid te willen’. In dezelfde verklaring zegt hij ‘geen lobby-activeiten te hebben ontplooid'.

Hans van Baalen zag gisteren nog geen probleem in zijn werkzaamheden voor Mercedes Benz omdat de auto-industrie niet in zijn portefeuille zit. Daar is Wesselius het niet mee eens: “Elk parlementslid stemt over alle onderwerpen dus ook over onderwerpen die betrekking hebben op de auto-industrie.”

Vanavond in EenVandaag meer aandacht voor Europarlementariërs met bijbanen.

Welke bijbaantjes houden EP'ers er op na? Een handig overzicht

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.