De Europese veiligheidsdiensten houden rekening met de terugkeer van geharde Syrië-gangers nu terreurgroep IS steeds meer terrein verliest in Syrië en Irak. 

Zo bereidt België zich volop voor op de massale terugkeer van Belgische jihadisten. Naar schatting zitten er op dit moment nog nog steeds tussen de honderd en tweehonderd strijders met een Belgische nationaliteit in Syrië en Irak.

De regering-Michel wil anti-terreurcellen opzetten in de landen rondom de IS-bolwerken om de terugkeer tegen te houden. Moet Nederland de Belgische aanpak volgen?  

Is de vrees voor invasie van jihad-strijders terecht? We spreken erover met Peter Wijninga, veiligheidsexpert verbonden aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en Engin Baydar, adviseur op het gebied van radicalisering. Wie adviseert u?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.