Volgens de AIVD zijn er ongeveer 305 mensen uit Nederland naar Syrië afgereisd. Twee van de Nederlandse Syriëgangers, en een Vlaamse Jihadist, hebben woensdag een interview gegeven aan het Arabische nieuwskanaal Akhbar Al Aan Dubai. Daarin leggen ze uit waarom ze al vijf jaar lang in Syrië vechten. 

Het gebeurt eigenlijk nooit dat Syriëgangers op televisie zich laten zien. In het unieke gesprek met nieuwsprogramma Ahkbar vertellen de drie mannen in het Nederlands over de strijd die ze voeren tegen de president van Syrië: Bashar al Assad. De Syriëgangers zeggen in het interview dat ze strijden tegen het regime van Assad. Ze zijn niet aangesloten bij IS, maar bij een andere militaire splintergroepering. 

De mannen beschouwen zichzelf niet als terrorist, hoewel ze door Rusland en Syrië wel als zodanig worden genoemd. “We zijn terroristen als je daarmee bedoelt dat we de mensen doen helpen om de onderdrukkers te doen stoppen”, zegt de man uit België. 

De drie mannen zitten in Idlib, een provincie die vorig jaar werd aangewezen als een van de vier de-escalatiezones. Dat zijn gebieden waar niet gevochten zou worden om burgers te beschermen en transporten van hulpgoederen te garanderen. Strijders uit Oost-Aleppo kregen in bussen een vrijgeleide naar Idlib. Maar de troepen van Assad hielden zich niet aan het bestand en vielen al drie de-escalatiezones aan. Hierdoor is Idlip nu dus de laatste plek, waar zo’n 70.000 overgebleven rebellen zitten. Maar voor hoe lang nog is nu de vraag.

Ze zijn niet bang voor de dood

De drie Syriëgangers zeggen niet bang te zijn voor een mogelijke aanval van het Syrische regime. Op de vraag of ze bang zijn om dood te gaan antwoorden de drie ontkennend. “De strijders zijn bezig met het treffen van voorzorgsmaatregelen en trekken momenteel defensielijnen”, zegt de Syriëganger uit België. “Elke keer als het regime een aanval doet, staan wij klaar om te helpen.”

“We bereiden ons mentaal en fysiek voor op een aanval in Idlib. Mentaal doen we dat door Allah vergeving te vragen, te bidden en ons volledig te richten op ons geloof. Fysiek bereiden we ons voor door goede verdedigingen neer te zetten, zodat we alle barbaarse aanvallen van dit regime kunnen tegenhouden”, zegt een van de mannen uit Nederland. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.