Een paar jaar geleden bracht hij nog de post rond in een klein dorpje in Overijssel, tegenwoordig vecht hij mee in het conflict in Syrië: het is het verhaal van de 29-jarige Victor Droste, ook wel bekend als de ‘polderjihadist.’ Nu gaat hij door het leven als Zakariya Droste en is hij één van de bijna 200 Nederlandse Syriëgangers. Het Openbaar Ministerie wil Droste vervolgen voor het lidmaatschap van een terreurorganisatie.

EenVandaag spreekt hem nu exclusief via Skype vanuit Syrië. Daarin zegt hij terug te willen keren naar Nederland om zichzelf te kunnen verdedigen in een eerlijk proces.

Hij wil niet zeggen of hij heeft deelgenomen aan de gewapende strijd maar hij ontkent zelf een terrorist te zijn. Wel geeft hij aan dat hij zich heeft begeven in de frontlinie, maar hij wil niet vertellen of hij ook echt actief heeft deelgenomen aan de gewapende strijd.

Bekeren

Het verhaal van Victor begint in 2010, het jaar waarin hij zich bekeert tot de islam. 

In de jaren die volgen verdiept hij zich in de Koran en gaat hij meer en meer leven volgens de islamitische leer. Dan besluit hij uiteindelijk om op jihad te gaan, naar eigen zeggen om de lokale bevolking te helpen. In maart 2013 stapt hij op de trein op Amsterdam Centraal, om een paar weken later de Turks-Syrische grens over te steken.

De afgelopen vier jaar speelt zijn leven zich af in en rondom de provincie Idlib. Bij welke groepering hij zich in Syrië heeft aangesloten of met wie hij daar is wil hij niet zeggen. Wel benadrukt met klem dat hij geen IS-strijder is.

Uiteenvallend kalifaat

Het Openbaar Ministerie wilde 10 Nederlandse jihadstrijders bij verstek vervolgen, waaronder Victor Droste, voor deelname aan een terroristische organisatie en voorbereiding van terroristische misdrijven. Maar de rechtbank in Rotterdam besloot recent dat de Syriëgangers een kans moeten krijgen om zich in de rechtszaal te kunnen verantwoorden. Zij krijgen tot januari 2018 de tijd om het strijdgebied te verlaten en zo  hun proces te kunnen bijwonen.

Nu het kalifaat langzaam uiteenvalt is de verwachting dat meer en meer Syriëgangers mogelijk willen terugkeren naar Nederland. In de studio reageert Edwin Bakker, hoogleraar terorrisme en contraterrorisme aan de Universiteit van Leiden.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.