De fundamentalistische Hezbollah-militie heeft vanmorgen haar raketaanvallen op Israël hervat nadat Israël zliijn aanvallen op doelen in Libanon in de nacht van donderdag op vrijdag fors had uitgebreid. Eerder werden verschillende steden in Israël, waaronder de havenstad Haifa, onder vuur genomen. TweeVandaag peilt de stemming in de straten van Beiroet.

Veel landen hebben er bij Israël op aangedrongen zich in te houden om de crisis als gevolg van de ontvoering van twee Israëlische militairen niet uit de hand te laten lopen. De Verenigde Naties sturen een missie naar het gebied in een poging het geweld in te dammen. De Verenigde Staten benadrukten dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen, maar minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken bepleitte zelfbeheersing. De Europese Unie en Rusland noemden donderdag het Israëlische geweld buitenproportioneel.De Israëlische luchtmacht bombardeerde in de vroege ochtend het hoofdkwartier van de radicaal-islamitische Hezbollah in het zuiden van de Libanese hoofdstad, evenals de autosnelweg tussen Beiroet en Damascus, de enige verbinding over land met de Arabische wereld. Ook nam zij bruggen, viaducten en een energiecentrale bij Beiroet en brandstofopslagplaatsen ten zuiden van de kuststad Sidon onder vuur. In het oosten van Libanon moest een basis van het pro-Syrische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina het ontgelden.

Escalatie geweld Midden Oosten

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.