Kunstmatige intelligentie gaat onze wereld heel snel veranderen, en niet alleen ten goede. Als we niet opletten kan het de mensheid verpletteren. Dat vreest Tesla-directeur Elon Musk.

Musk maakte de documentaire 'Do you trust this computer?' gratis beschikbaar. "Verplichte kost voor iedereen", lichtte hij toe.

Kunstmatige intelligentie slimmer dan mensen

"De documentaire lijkt een beetje op de klimaatfilm van Al Gore", zegt trendwatcher Lieke Lamb. De film waarschuwt voor kunstmatige intelligentie: computers die zelfstandig gaan nadenken en acteren. Musk is bang dat straks een handjevol bedrijven alle macht heeft over kunstmatige intelligentie-systemen, die slimmer zijn dan mensen. "Echt een Amerikaanse film. Heel bombastisch. Je krijgt het idee dat je morgen dood gaat", aldus Lamb.

Trendwatcher Lieke Lamb over 'Do you trust this computer?' bij EenVandaag

Volgens Musk is de kans heel klein dat mensen veilig zijn voor zulke systemen. "Als robots een verkeerde opdracht krijgen, zullen ze moeiteloos mensen uit de weg ruimen als die in hun weg staan", zegt Musk in de documentaire. Dat gebeurt overigens zonder slechte bedoelingen, aldus Musk. "Wij ruimen ook een mierenhoop uit de weg als we een snelbaan willen bouwen. Niet omdat we mieren niet aardig vinden, maar simpelweg omdat ze in de weg staan van ons doel: een snelbaan bouwen."

Luister & lees meer

Stephen Hawking waarschuwde ons ook

De Tesla-voorman staat niet alleen in zijn standpunt rond robotica en kunstmatige intelligentie. Ook de Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking waarschuwde regelmatig dat kunstmatige intelligentie het einde van de mensheid zou kunnen betekenen.

Hoewel de film voor de kenner niet veel nieuws bevat, is de documentaire volgens Lamb zeker een aanrader. "Het is heel informatief en laat goed zien waar we nu staan." In de documentaire laat Musk weten voorstander te zijn van regulering en wetgeving. "Maar verdere oplossing laat de film helaas achterwege", vertelt Lamb.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.