In de wereld van de kunstmatige intelligentie (KI) bestaan er twee stromingen. De een denkt dat KI binnen een paar decennia al ons werk overneemt. Mensen worden dan even overbodig als paarden toen de auto zijn intrede deed. De andere school is nuchterder.

Dat vertelt techjournalist Wouter van Noort. "Die groep zegt: kunstmatige intelligentie doet vooral wat veredelde rekenmachines kunnen. Je kunt er gedrag mee voorspellen. Verzekeraars en banken gebruiken die data: wie maakt schade, wie kan zijn lening niet betalen?"

Gevaarlijker dan atoombom, einde van de mensheid

Over de wenselijkheid van KI wordt verschillend gedacht. Hoogleraar ethiek Lambèr Royakkers van de Technische Universiteit Eindhoven zei er een poosje geleden tijdens een TEDx lezing over kunstmatige intelligentie over: "Het is niet voor niets dat duizenden experts in de kunstmatige intelligentie twee open brieven hebben ondertekend in 2015, onder leiding van onder andere natuurkundige Stephen Hawking en Tesla-oprichter Elon Musk. Deze wetenschappers zien wel de grote voordelen van kunstmatige intelligentie, maar benadrukken dat er ook valkuilen zijn." Musk maakte er zelfs de film 'Do you trust this computer?' over.

Luister & lees ook:

Elon Musk twitterde dat kunstmatige intelligentie weleens gevaarlijker zou kunnen zijn dan de atoombom. Stephen Hawking deed daar nog een schepje bovenop: kunstmatige intelligentie zou weleens het einde van de mensheid kunnen betekenen.

Manipuleren van mensen

Ook op een conferentie die Van Noort bezoekt in Londen is aandacht voor de schaduwzijden van KI. De namen van Facebook  en Cambridge Analytica vallen regelmatig. "Die bedrijven gebruiken ook kunstmatige intelligentie, om patronen te ontdekken in menselijk gedrag. Veel mensen maken zich er zorgen over dat juist met die toepassingen, met het manipuleren van mensen, geld wordt verdiend", zegt Van Noort. 

Liever zien de critici dat kunstmatige intelligentie op een positieve manier wordt aangewend: bijvoorbeeld om ziekten op te sporen, of om nieuwe planeten te ontdekken. Er zijn ook al de nodige toepassingen bij het opsporen van misdaad en het voorkomen van terrorisme.

Lichaam als vliegtuigmotor

Ook in de zorg wordt kunstmatige intelligentie toegepast, vertelt Van Noort. "Het gaat dan om het voorspellen van ziekten als kanker, het patroon ontdekken in menselijk DNA en dan voorspellen welk medicijn het beste zal werken. Ik hoorde hier iemand het menselijk lichaam vergelijken met een vliegtuigmotor: die zit vol sensoren die voorspellen wanneer onderhoud nodig is. Zo zou dat met mensen ook kunnen. De sensoren vertellen dan wie er ziek wordt en hoe die ziekte zich zal ontwikkelen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.