Het is typisch iets voor 'Hollanders'. Na 1 nacht vorst speculeren over een Elfstedentocht. Als geboren Fries moet ik daar altijd een beetje om lachen. Maar deze winter... ik weet het niet.

De 'Hollanders' zijn stil omdat de meeste ijsbanen er nog niet eens open zijn. Maar in Fryslân wordt er al volop geschaatst. Daar vriest het weliswaar minder hard dan in de rest van Nederland, maar omdat er geen sneeuw ligt, groeit het ijs ook sneller. Dit komt omdat de gevallen sneeuw op ijs een isolerende werking heeft waardoor de ijsgroei wordt belemmerd. In Fryslân hebben ze daar dus geen last van.

En dan de kaarten voor komende en volgende week. Een tijdlang werd er gesproken van een dooi-aanval komend weekend. Maar die dooi-aanval zet op de laatste pluim niet door en is ook niet zo sterk als men eerst verwachtte. In Fryslân zal het nu naar verwachting zelfs gewoon blijven vriezen overdag. En die vorst zet volgende week gewoon door, vanaf woensdag draait de wind naar het oosten en wordt het zelfs weer kouder, aldus Meteoconsult, in ieder geval tot en met het weekend van 26 en 27 januari.

Wat er daarna gebeurt is natuurlijk nog te ver weg om juist te kunnen voorspellen. En het blijven altijd verwachtingen, het weer kan ineens iets heel anders doen dan de kaarten zeggen. Bovendien hangt niet alles van het weer af maar ook van de lokale omstandigheden langs de route. Maar op papier ziet het er qua weer goed uit. En dat zeg ik als nuchtere Fries.

Elfstedentocht Â’85

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.