Komt de winter nog met een laatste offensief of krijgt de lente ruim baan? Het lijkt er steeds meer op dat de winter van 2018 nog een venijnig staartje krijgt. Verschillende weermodellen duiden op matige tot strenge vorst rond 23 februari. Maar kunnen de schaatsen dan uit het vet? Weerman Piet Paulusma is voorzichtig optimistisch, marathonschaatser Henri Ruitenberg denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen.

De winter ligt op de loer

Het gaat er wat de weerman van de Vereniging der Friesche Elfsteden om hangen, maar het kan nog altijd twee kanten op. Maandag wordt wat hem betreft cruciaal, want dan liggen we op de grens tussen warm en koud weer. “Dat het koud gaat worden, dat is wel duidelijk. De grote vraag is of er echt Siberische koude onze kant op komt. Dat is echt nodig want de zon begint langzamerhand weer aan kracht te winnen.”

Oud-marathonschaatser Ruitenberg: kat ligt te zonnebaden

Oud-schaatser en boer Henri Ruitenberg is niet onder de indruk, en verwacht niet dat we nog een echte koude periode gaan krijgen. ‘De kat ligt in de tuinstoel te zonnebaden’, aldus Ruitenberg en hij zit ‘niet meer dik in z’n vacht.’ Volgens Ruitenberg is het gewoonweg te laat in het seizoen.

De kat van Henri Ruitenberg
De kat van Henri Ruitenberg gelooft er niet meer in

"We gaan al richting maart en dan wordt de zon te sterk." Wel ziet hij dat de mollen wat minder actief zijn dan afgelopen jaar rond deze tijd. Dit duidt erop dat er toch nog wel wat kou te verwachten is. Ruitenberg denkt dan ook dat we hoogstens nog een paar dagen kunnen schaatsen tussen nu en begin maart. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.