Elf ziekenhuizen verkeren in financiële problemen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen van BDO. Meer patiënten, langere wachtlijsten en personeelstekorten zetten de betaalbaarheid van de zorg onder druk.

In dit jaarlijkse rapport rangschikt BDO Accountants ziekenhuizen op basis van hun financiële positie. Uit deze test blijkt welke ziekenhuizen er financieel het beste voor staan, en welke minder goed scoren. Opvallend is dat dit jaar met name de kleinere ziekenhuizen minder goed presteren.

Onvoldoende op financiële test

Zeven van die ziekenhuizen, waaronder het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer, het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer en het HagaZiekenhuis in Den Haag, scoorden vorig jaar ook een onvoldoende op de financiële test. Vijf van deze ziekenhuizen scoren al 3 jaar op rij geen voldoende. "En het wordt vooral zorgelijk als ziekenhuizen meerdere jaren ondermaats scoren", stelt BDO-onderzoeker Chris van den Haak.

Ziekenhuizen onvoldoende
Bron: EenVandaag
Ziekenhuizen met een onvoldoende, de rood gemarkeerde ziekenhuizen scoren al 2 jaar op rij een financiële onvoldoende

Zorgeconoom Xander Koolman beaamt dit. "Ziekenhuizen hoeven niet heel veel winst te gaan maken. Sommige jaren doen ze het minder goed en andere jaren doen ze het beter. Maar het wordt echt een probleem als ze langdurig minder goed presteren. En als dat dan nóg langer gaat duren, dan zijn er serieuze problemen", zegt de econoom van de Vrije Universiteit.

MC Slotervaart

De financiën zijn voor sommige ziekenhuizen dus een grote zorg. Vorig jaar gingen het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen nog failliet. Andere ziekenhuizen krijgen uit voorzorg een financiële injectie. "Het risico bestaat dat nog een ziekenhuis omvalt. Maar je ziet wel dat alle stakeholders om de ziekenhuizen heen extreem alert zijn op acute failissementen", zegt Van den Haak.

Lees ook

Opvallend is ook dat beide ziekenhuizen die vorig jaar faillet gingen er niet noodzakelijkerwijs het slechtste voorstonden. "Er waren andere ziekenhuizen die er ook niet al te best voorstonden. En dan zie je eigenlijk dat de samenwerking met de stakeholders, met de partijen als zorgverzekeraars en de banken ervoor zorgt dat die ziekenhuizen overleven en andere niet", legt Koolman uit.

Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel bij financiële afdeling van de ziekenhuizen. De ziekenhuizen doen het in het algemeen namelijk wel iets beter dan vorig jaar, zo blijkt uit de Benchmark Ziekenhuizen. "De helft van de ziekenhuizen scoort heel goed. Die halen zelfs een 8 of hoger", zegt Van den Haak.

Bekijk hier het tv item

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.