De gemeente Eindhoven wil vluchtelingen die inmiddels statushouder zijn aan een baan helpen. Een pilotproject moet op korte termijn vijftig mensen onderbrengen bij een werkgever. 

De eerste resultaten vallen nogal tegen. Van de vijftig hebben tot nu toe slechts vier een baan en zeven een stageplek. Niet al te hoopgevend, maar toch is de Eindhovense wethouder Staf Depla van Werk en Economie optimistisch.

De mensen die inmiddels een baan hebben zijn blij. Het eindeloze wachten, de tergende verveling en de onzekerheid in de azc’s zijn voorbij. Zo is de Syriër Nibras aan het werk bij een internetbedrijf en de Afghaanse Melani in het Van Abbemuseum.

Maar niet alleen de lokale overheid doet z’n best om te bemiddelen in banen: de Stichting “Ik Wil” ontplooit ook initiatieven. In een oud en enigszins vervallen schoolgebouw zijn ateliers gevestigd waarin voormalige vluchtelingen een vak krijgen geleerd. Als ze het eenmaal onder de knie hebben, moeten zij op hun beurt weer les geven, vertelt Stephan Pauly van de stichting. Met een gedegen opleiding is de kans op een baan immers vele malen groter dan zonder.