"Het staat op de agenda en het gaat er niet meer af. Dat is goed nieuws." Criminoloog Tim Boekhout van Solinge zet zich al sinds jaar en dag in om de Amazonebranden onder de aandacht te brengen.

In de afgelopen weken is er veel aandacht voor de branden in de Amazone. Die komen elk jaar voor, maar woeden dit jaar hevig. Via social media spreken veel mensen zich nu uit voor de bescherming van het gebied. Onder hen ook een groot aantal beroemdheden.

Meer branden dan normaal

Eerder was er nog twijfel over of er daadwerkelijk veel meer branden zijn in het Amazonegebied dan normaal. Inmiddels heeft de NASA gemeld dat er inderdaad veel meer bos dan normaal brandt. Momenteel woeden het grootste aantal en de meest intense bosbranden sinds 2010.

"De branden ontstonden ook nog eens veel eerder dan normaal", zegt Boekhout van Solinge. "Er is altijd wel brand in de Amazone, maar dan pas in september. Nu was dit een zeer nat jaar voor Braziliaanse begrippen en beginnen de branden veel eerder. Dat duidt op het massaal aansteken ervan."

'Nu verandert er iets'

Criminoloog Boekhout van Solinge vindt de situatie triest, maar ziet ook het positieve. Hij bezoekt Brazilië geregeld, met als doel om de branden onder de aandacht te brengen en er iets aan te doen. "Het is georganiseerde misdaad. Dat er nu veel aandacht voor is, is positief. Je ziet nu dat er iets verandert, de president grijpt in."

Afgelopen weekend gaf de Braziliaanse president Jair Bolsonaro aan het leger te betrekken bij het tegengaan van de branden. De landen op de G7-top kwamen overeen om Brazilië technisch en financieel te ondersteunen om de branden te bestrijden.

Brand
Bron: AFP
Een brandweerman vecht tegen het vuur in het Amazonegebied

Steun van Bolsonaro

Toch ziet hij diezelfde president Bolsonaro ook als boosdoener van het ontstaan van die massale branden. "Het zijn geen branden zoals in Zuid-Europa. Deze branden worden uitgebreid voorbereid door boeren die ze aansteken." Het regenwoud moet plaatsmaken voor akkerland, voor onder andere sojaplantages.

Boekhout van Solinge zag het met eigen ogen gebeuren, toen hij laatst in Brazilië was. "Boeren trekken zich minder aan van dit soort illegale praktijken, ze voelden zich namelijk gesteund door Bolsonaro." Met die steun zal het, nu de internationale politiek zich fel uitspreekt tegen de branden, mogelijk snel gedaan zijn. "Brazilië is bij uitstek een land dat het moet hebben van de export van allerlei producten. Als landen dreigen met opschorten van handel, dan zie je nu direct dat ze daar gevoelig voor zijn."

Lees ook

'Het is hartstikke illegaal'

Boekhout van Solinge is ook blij dat de wereld de branden nu ziet als misdaad. "Het is hartstikke illegaal, vandaar dat ik er ook als criminoloog naar kijk. Dat beseffen mensen zich toch nog vaak niet: het is gewoon misdaad."

Ook Nederlanders kunnen iets aan de het probleem doen, zegt hij. "Dat het helemaal in Brazilië is, betekent niet dat wij niets moeten doen. Ons vee hier in Nederland eet massaal soja dat wordt geproduceerd in de Amazone, in een gebied ter grootte van Nederland. Er is dus een heel Nederland nodig om ons vee te voeden. Dat moet anders kunnen."

Radio-interview: Tim Boekhout van Solinge, net terug uit Brazilië, is blij met de uitkomst bij de G7-top over de Amazonebranden

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.