De ontbossing in Brazilië gaat sinds het aantreden van President Bolsonaro sneller dan ooit. De eerste 7 maanden van dit jaar is er maar liefst 67 procent meer regenwoud gekapt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens The National Institute for Space Research is er begin dit jaar 4699 vierkante kilometer gekapt, tegenover 2810 vierkante kilometer in dezelfde periode vorig jaar, twittert Reuters.

In juli alleen werd een oppervlakte zo groot als Luxemburg gekapt

Alleen al vorige maand, in juli, werd 2255 vierkante kilometer Amazone gekapt, een oppervlakte zo groot als Luxemburg. Dat is drie keer meer dan in juli vorig jaar.

De Amazone is 's werelds grootste regenwoud, en wordt vaak 'de longen van de aarde' genoemd vanwege het omzetten van CO2 in zuurstof. 60 procent van het regenwoud bevindt zich in Brazilië.

Soja voor de export

Bolsonaro stimuleert het kappen van stukken regenwoud voor bijvoorbeeld mijnen en vooral het verbouwen van soja voor export. De president noemde de cijfers over de kap 'fake news', en vindt die de exportbelangen in gevaar brengen.

Overigens is Nederland de op een na grootste soja-importeur in de wereld. Vorig jaar hebben we 7 miljoen ton soja geïmporteerd, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een groot deel van die soja komt uit Brazilië.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.