In het Volendamse zwembad De Waterdam worden aanstaande zaterdag de allereerste open Nederlandse kampioenschappen ijszwemmen gehouden. Er staan aparte wedstrijden voor mannen en vrouwen op het programma op de 450 meter zonder pak, 450 meter met pak, de ’icemile’ zonder pak en de 4x100 meter estafette zonder pak.

EenVandaag spreekt met organisator Marcel van der Togt, voormalig bondscoach lange afstand zwemmen, die zelf in 2011 als oudste Nederlander zonder badmuts het kanaal overzwom. Met de organisatie van het eerste NK ijszwemmen probeert hij de oude Nederlandse traditie van openwaterzwemmen nieuw leven in te blazen. Ook zijn we aanwezig bij de training van Jur Koning die aanstaande zaterdag Nederlands kampioen ijszwemmen hoopt te worden.

Dat ijszwemmen wel de meest extreme vorm van dat openwaterzwemmen is, mag duidelijk zijn. Al jarenlang wordt de sport beoefend in Noord-Europese landen en in Rusland tellen de walrusclubs maar liefs 1,5 miljoen officiële leden. Nederland liep nooit warm voor deze tak van sport, tot Iceman Wim Hof zijn fenomenale prestaties deed. 

We spreken met Ewout Staartjes van Yogastudio YogaDynamica, die zijn zorgen uit over de toegenomen populariteit van het ijszwemmen. Zelf leerde hij ‘ijsbaden’, zoals hij het liever noemt, in het Russische Omsk en haalde daar ook een certificaat. Met zijn Deventerse Walrusclub duiken we - op z’n Russisch- de Ijssel in.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.