In Haaksbergen vindt vanavond de eerste schaatsmarathon van deze winter op natuurijs plaats. Het Overijsselse dorpje krijgt van schaatsbond KNSB de voorkeur boven het Groningse Noordlaren.

Op beide banen is een ijsvloer van 3 centimeter aanwezig. Maar omdat de weersvoorspelling voor Haaksbergen beter is, koos de bond voor deze plaats.

Volgens de verwachtingen blijft de temperatuur in Haaksbergen onder nul. ‘In Noordlaren komt de temperatuur boven het vriespunt, zo is de voorspelling. We willen niet het risico lopen dat de ijslaag losser wordt’  vertelt de competitieleider van het marathoncircuit, Willem Hut.

Om 18:30 uur rijden de vrouwen de marathon. De mannen starten een uur later.

De laatste keer dat de marathon in Haaksbergen plaatsvond was in de winter van 2009-2010. Daarna organiseerde Noordlaren tot drie keer toe het evenement. Na 2013 werd er geen marathon op natuurijs meer gereden. 

EenVandaag volgt marathonschaatser en natuurijsspecialist Jouke Hoogeveen die vanavond meedoet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.