De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met een wet waarin geregeld wordt dat het aantal nevenfuncties per persoon wordt ingeperkt tot maximaal vijf. Op deze manier denkt de Eerste Kamer dat de kwaliteit van het toezicht wordt verbeterd en belangenverstrengeling wordt voorkomen. De beperking geldt voor zowel de publieke als de private sector.

De laatste jaren bleek dat het toezicht op onder andere onderwijsinstellingen, pensioenfondsen, zorginstellingen en ziekenhuizen ernstig te kort is geschoten. Uit eerdere reportages van EenVandaag bleek dat het niet ten goede komt als een kleine groep mensen in Nederland vrijwel alle nevenfuncties uitvoert. Morris Tabaksblat, oud-voorzitter van de commissie die de ethische code Tabaksblat opstelde voor het bedrijfsleven stelde: “Als je die lijst doorspit, dan denk ik, hoe krijg je dat voor elkaar in een normale werkweek, of zelfs in een extra werkweek? Ik zie dan dat toezichthouders verbaasd zijn dat het onder hun toezicht gebeurd is, dat vertelt je wel iets. Dat vertelt dat ze niet voldoende betrokken waren bij zo’n instelling.”

De Tweede Kamer ging in december 2009 akkoord met het zogenaamde amendement Irrgang (genoemd naar naamgever Ewout Irrgang) waarin het aantal toezichthoudende functies per persooon wordt ingeperkt. Vandaag is de Eerste Kamer aan de beurt. Zullen zij ook voor de wet stemmen?

Bekijk hieronder de reportage die EenVandaag vier maanden geleden maakte over de kwestie:

Eerste Kamer stemt in met beperking nevenfuncties

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.