Krijg je door een beugel meer kracht in je spieren? Ruud Gullit beweerde het afgelopen week bij talkshow Jinek.

Toen Gullit nog voetbalde, had hij last van een overbeet. Op medisch advies nam hij een beugel. Hierdoor voelde hij gelijk meer kracht in zijn linkerbeen en scoorde hij meer doelpunten. Is er een verband tussen je gebit en je spierkracht?

Juist of onjuist?

De meningen lopen uiteen. Fysiotherapeut Henny Solleveld is het volledig eens met de uitspraak van Ruud Gullit. Hij doet al jaren onderzoek naar de stand van het gebit in relatie tot blessures bij profvoetballers.

Gullit had namelijk altijd last van zijn hamstrings. Het is volgens Solleveld aannemelijk dat artsen naar een oorzaak zochten en toen zagen dat zijn kaak scheef stond. Nadat hij een bitje is gaan dragen kreeg hij andere input naar de aansturing van de spieren, waardoor je volgens Solleveld meer kracht krijgt.

'Biologisch niet goed te verklaren'

Niet iedereen is het daarover eens. Cees Renckens, bestuurdslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, zegt het volgende. "Nee, dat kan niet. Dat is biologisch niet goed te verklaren. Je kunt wel ziek worden als je je gebit verwaarloost en je bijvoorbeeld een infectie krijgt. Maar dat is hier niet het geval. Het gaat nu over gezonde voetballers. Of die nou een gaatje hebben of scheve tanden hebben, dat heeft geen invloed op hun prestaties."

Eppo Wolvius, mondziekten-, kaak- en aangezichtschirurg en afdelingshoofd bij Erasmus MC, sluit zich hierbij aan. Hij kan niet met literatuur hard onderbouwen dat er een verband is tussen een orthodontische behandeling en de spierkracht in benen en/of armen.

Tanden checken voor de Olympische Spelen

Verder vertelt de chirurg dat dit jaar wederom de tanden van de Olympische sporters kunnen worden gecheckt. In de afgelopen twee edities is samen met NOC*NSF een gratis screening aangeboden aan de de topsporters die naar de Olympische Spelen gaan. Dit wordt georganiseerd om te kijken of er mondproblemen zijn, zodat die van tevoren te elimineren.

"Deze groep is een kwetsbare groep: ze zijn vaak in het buitenland, onderweg, op reis en geen tijd voor tandheelkundige zorg. Dat kan er dan bij inschieten. En juist die optimale voorbereiding, het gaat bij die groep om de details, is het belangrijk om daar aandacht aan te besteden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.