De huur van een kamer, collegegeld, boeken; allemaal dingen waar, met name sinds de afschaffing van de basisbeurs, eigen geld voor moet worden betaald tijdens een studie. Dat studeren duur kan zijn, dat weten we wel, maar volgens een reclame van de Rabobank kost een studerend kind op kamers bijna 50.000 euro. Wat klopt hiervan? We zochten het uit in feit of fictie.

Volgens de website van de Rabobank zijn de cijfers gebaseerd op het Geldplan Studie van het Nibud, een tweejaarlijks onderzoek naar de inkomsten en uitgaven van studenten, waarvan het laatste onderzoek in september 2017 is verschenen. Karin Radstaak legt uit wat er zoal is meegenomen in die berekeningen van het Nibud: "Wij kijken naaar wat studenten, zowel inwonend als uitwonend, uitgeven. We vragen de studenten naar wat ze uitgeven aan wonen, boodschappen, collegeld en vrijetuidsuitgaven. Daaronder valt bijvoorbeeld weer uit eten of naar de film gaan en kleding kopen. Alles wat je nodig hebt voor een basisbestaan, zit daarin. Als je weet wat studenten gemiddeld per maand uitgeven, dan kan je uitrekenen wat dat voor een aantal jaar zal zijn. Dan kom je dus op die halve ton." 

165 euro

Toch is de stelling van de Rabobank volgens Radstaak niet helemaal juist te noemen, omdat het nogal onhandig geformuleerd is. "Wat wij uitrekenen is wat studenten gemiddeld uitgeven, en dan kom je op dat bedrag. Maar dat wil niet zeggen dat studeren ook echt zoveel kost. Het kan misschien wel goedkoper, of nog duurder. En wie kost het dan wat? De overheid, omdat studenten geld lenen? Of zijn die kosten dan voor de ouders omdat ze geld bijleggen? Op die manier zeggen wij het dus niet. Wij zeggen alleen maar: dit is wat studenten gemiddeld, verdeeld over vier jaar, uitgeven." Het Nibud keek ook naar de bijdrage van  Radstaak: "De studenten die een bijdrage krijgen van hun ouders, krijgen gemiddeld 165 euro per maand."  

Bespaartips

Op de website www.centenvoorstudenten.nl houdt Kristin Vasse bespaartips bij voor studenten. Dit is haar top-3:

  • Een bijbaantje. Misschien niet helemaal een bespaartip, maar het levert wel geld op. En dat niet alleen: het is ook nog eens goed om tijdens je studententijd ervaring op te doen en connecties op te bouwen. 
  • Goed kijken naar welke aanbiedingen in welke supermarkten gelden. De website (ook verkrijgbaar als app) reclamefolder.nl helpt daarbij. 
  • Koken voor meerdere dagen en dat vervolgens invriezen, waardoor je én voedselverspilling tegengaat én goedkoper boodschappen doet. 

Conlusie

De uitspraak in de commercial van de Rabobank geeft een vertekend beeld, omdat het net lijkt alsof elke ouder 50.000 euro voor zijn studerende kind moet betalen. Volgens het Nibud is dit in ieder geval wel het gemiddelde bedrag dat studenten uitgeven tijdens hun hele studie en dan is ook écht alles meegenomen: van huur tot biosbezoek. De stelling is dus geen feit, maar ook niet helemaal fictie. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.