Honden en katten kunnen via de mens besmet raken met corona. Om de risico's voor hen te verkleinen, heeft dierenasiel Crailo een platform opgericht. "Huisdieren van coronapatiënten kunnen nu terecht bij gastgezinnen tot hun baasjes weer beter zijn."

Dat honden en katten besmet kunnen raken met het coronavirus wist Rianne Steenbeek van het dierenasiel Crailo al. De katten in New York, de kat in België en de hond in Hong Kong hadden allen COVID-19 gekregen van hun zieke baasjes. Het bericht van minister Carola Schouten dat nu ook in Nederland de eerste gevallen ontdekt zijn, verbaast Steenbeek dan ook niet, maar treurig vindt ze het wel. "De drie Nederlandse katten leefden op de nertsenfokkerij waar eerder deze maand de nertsen besmet raakten door het personeel en de hond raakte besmet door zijn zieke baasje. Het zijn dus de mensen die de dieren besmetten, en dat geeft een verantwoordelijkheid."

Lees ook

'Niet in bed, niet laten likken en niet aaien'

Dr. Herman Egberink van Laboratorium Virologie bij de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is veterinair viroloog en bestudeert dierlijke virussen. Hij gaat nader onderzoek doen naar coronabesmettingen onder huisdieren. "En dan in het bijzonder huisdieren in een huishouden waar menselijke covid-patiënten zijn. Het testen van katten op corona zal een onderdeel van het onderzoek zijn. Zo hopen we meer inzicht te krijgen in het aantal besmettingen. Maar dat doen we alleen met katten die een zieke eigenaar hebben. Het heeft geen zin om alle huisdieren te testen die wat zitten te snotteren."

Voor coronapatiënten met huisdieren heeft Egberink het advies om de hond of kat binnen te houden om te voorkomen dat er andere infecties kunnen plaatsvinden. "Als je nu zegt: probeer contact te vermijden, doe dat dan ook met je huisdier. Niet in bed laten liggen, niet laten likken en niet aaien."

dr. Herman Egberink van de faculteit diergeneeskunde Utrecht
Bron: Eenvandaag
dr. Herman Egberink van de faculteit diergeneeskunde Utrecht

'Het huisdier is hier echt het slachtoffer'

Uit onderzoek blijkt dat geïnfecteerde katten ook andere katten kunnen besmetten, al is dat aantal zeer gering. Tot nu toe is er geen geval bekend van besmetting van dier naar mens, zegt Egberink. "Het huisdier is hier echt het slachtoffer van de mens en niet andersom."

Om de besmettingsrisico's voor huisdieren te verkleinen is Rianne Steenbeek daarom gestart met een platform waarop mensen zich kunnen aanmelden als gastgezin voor dieren met een coronapatiënt als baasje. "Het hondje van je oudtante wil je toch niet onderbrengen in een druk asiel, dat is zielig en ook niet goed voor zo'n diertje. Dat moet gewoon lekker opgevangen worden in een huiselijke omgeving en op een kleedje voor de verwarming kunnen wachten tot zijn baasje weer beter is."

Druk op de asiels

Inmiddels hebben al 70 gastgezinnen zich in 't Gooi aangemeld. Steenbeek hoopt dat andere asiels in Nederland het voorbeeld volgen. "We hopen hiermee dat de druk op de asiels afneemt en het welzijn van de huisdieren wordt vergroot."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.