Grote modehuizen zoals Versace, Prada en Gucci laten bont voortaan links liggen en de Amsterdamse Fashion Week is inmiddels bontvrij. Toch gebruiken sommige kledingontwerpers het nog wel. Is het dragen van bont nog wel van deze tijd?

Een lange mantel, een kraag aan een winterjas of een warm hoofddeksel: het zou zomaar kunnen dat het van bont is gemaakt. Het materiaal is in de modewereld omstreden, maar nog niet uit het straatbeeld verdwenen.

De een is dol op bont

Na een jarenlange strijd is er in Nederland een verbod gekomen. Sinds 2012 mogen er geen nieuwe fokkerijen meer bijkomen en vanaf 2024 geldt een totaalverbod op het fokken van edelpelsdieren in Nederland. Momenteel bestaan er nog zo'n 130 nertsenfokkerijen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Als een van de weinigen werkt Django als ontwerper nog met het materiaal. "Een van de redenen dat ik werk met echt bont werk, is dat het gewoon niet te evenaren is. Het volume en de zachtheid, de échte zachtheid." Hij geeft workshops over bont aan modestudenten en andere geïnteresseerden. Daarnaast maakt en repareert hij kleding van bont, ook in combinatie met ander materiaal. Dat er een verbod komt vindt hij niet alleen jammer. "Bont is een heel begeerlijk materiaal en de vraag zal er ook altijd blijven."

De ander is fel tegen

Maar niet iedereen is gek op bont. De tweeling Abigail en Lavinia Bakker hebben in Amsterdam de veganistische kledingwinkel Geitenwollenwinkel. Ze groeiden op met dieren om zich heen en startten rond hun 25ste met een diervriendelijke levensstijl. Het eten dat zij consumeren, de kleding die ze dragen én verkopen en de cosmetica die ze gebruiken: geen dier komt er aan te pas.

De tweeling Abigail en Lavinia
Bron: EenVandaag

Klanten die hun winkel binnenkomen en bont dragen willen ze vooral inspireren te kiezen voor ander materiaal door een positief verhaal te vertellen. Maar de tweeling wil de mensen het liefst wakker schudden. "Je wilt ze eigenlijk zeggen dat het zo slecht is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.